Quantcast

DreamTV Mini Ultra HD box pro IPTV/OTT služby

| Tisk

DreamTV Mini Ultra HD box je prvním boxem pro VOD a IPTV/OTT služby s DreamOS na bázi Android 9 Pie, za použití moderního SoC Amlogic S905X2 a novou grafikou Mali-G31MP2, tento HW je podpořen 2 GB RAM DDR4 a 16 GB fyzického prostoru. Jeho výrobcem je Leontech Limited a distributorem německá firma Mediaking GmbH.

V současné době však neexistuje žádné oficiální vyjádření ze strany Dream Multimedia (Dreambox), která by uznávala tento box jako jedno ze svých zařízení, ale při pohledu na výrobce, který je stejný jako u modelů Dreambox a dokonce i nového modelu Dreambox Two UltraHD, a pokud se podíváme dobře na obrázky, všimněte si, že ovladač je stejný jako Dreambox RC20 IR, takže můžeme předpokládat, že opravdu hovoříme o zařízení Dreambox.

Předností boxu je propojení s několika zdroji streamování včetně satelitních přijímačů Enigma 2, použití konfiguračního WEB rozhraní pro snadnější nastavování zdrojů pro streamování. A tak jako zdroje můžeme přidávat Enigma2, Stalker portal, Ministra, Xtream, m3u list, HW je možné používat včetně stahování pro Netflix, Amazon Prime Video, Kodi, Youtube a další. DreamTV Mini vidím jako přímého konkurenta boxů Formuler, Amiko s aplikacemi MyTVonline, MyTV nebo StalkerTV.

Informace o DRM - certifikát Widevine CDM L3, teoreticky pouze pro SD Netflix, Amazon


obrázek

DreamTV Mini Ultra HD box

Specifikace
Výrobce /Prodej Mediaking GmbH
DreamTV Mini model Ultra HD
rozměry Š x V x H (v mm) 130 x 25 x 80
Hmotnost (v g) 179
Verze firmwaru 1.0
Hardware
Procesor / taktování
Amlogic S905X2 / Quad A53 až 2,0 Ghz
hlavní paměť (RAM) 2 GB
Grafický modul ARM Mali G31MP2
16 GB úložného prostoru
Displej není
Dostupné barvy černá
Software
Operační systém Android TV 9.0 (Pie)
Podpora rozlišení / HDR 720p, 1080p, 2160p / (HDR10, HLG, Dolby Vision)
Vícekanálový zvukový systém Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS, DTS-HD, AAC
Síť
Ethernet rozhraní / datová propustnost / 100 Mbit
WLAN standardy 802.11a / b / g / n / ac
Bluetooth verze 4.2
Uvedení do provozu
Instalační Průvodce
Výběr jazyka OSD / počet / 3


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Box působí velice sympaticky, je to kompaktní, miniaturní přistroj o rozměrech 131x75x25 mm a hmotnosti pouhých 179g, na čelní straně je čtečka SD karet, zadní strana 1x HDMI 2.1, 1x digitální audio výstup S / PDIF, 1x RJ 45 (LAN) 100 / 100Mbits, 1x servisní USB, hlavní vypínač, pravá strana 1x USB 3.0 (pro SSD disky), 1x USB 2.0. K přístroji je dodáván zdroj 5V/2A, kabel HDMI a dálkové ovládaní RCU 20.

Prozatím je box dodáván pouze s IR dálkovým ovladačem RCU 20, později by měl být dostupný s BT ovladačem a airmouse i možností umístění za televizor. Rovněž by mělo být nabízena možnost hlasového ovládání. Box v některých případech vyžaduje použití klávesnice a myši pro snazší ovládání.

Po zapnutí nám box startuje cca 30 sekund na průvodce nastavením, připomínám, že u DreamTV je operačním systémem DreamOS na bázi Androidu 9. Toto nastavení obsahuje vše důležité pro provoz:

• rozlišení
• jazyk
• časová zóna
• síť
• aktivace
• zdroj
• dokončeni


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Rozlišení nastavuji na auto, jazyk anglicky (průvodce umí pouze anglicky, německy a italsky), časová zóna- GMT+1, síť se automaticky spouští Wi-Fi - nastavuji 5G, aktivace - odesílání potvrzení o anonymním použití a odesílání cash logu, na další straně wizardu vybereme zdroj - Xtream, Stalker portal, M3U list, Enigma 2, pro konfiguraci můžeme použít rovněž QR kód. U nastavení sítě bych se ještě zastavil pokud zvolíte statickou IP bez DHCP přidělování, přistroj nenabízí implicitně tu co má přidělenou od DHCP, ale nějakou, která je v přístroji přednastavena 192.168.1.128, takže statická IP ano, ale musíte znát všechny vaše parametry.

Pokud jsme úspěšně prošli nastavením dostaneme se na úvodní obrazovku Androidu 9 Pie, kde již jsou vidět apk připravené k instalaci - např Google Play, AptoideTV, Netflix, PrimeVideo, Kodi, Plex a další.


obrázek

Kodi je verze Leia 18.4 včetně Imput stream Adaptive a RTMP Imput, aktualizoval jsem na Kodi Leia 18.5, aplikaci jsem stáhl přes browser.


obrázek


obrázek

Kodi přehrává všechny soubory bez problému včetně 4K, HDR

Vyzkoušel jsem i některé další aplikace jako Skylink Live TV funkční bez jakéhokoliv problému


obrázek

Youtube - funkční bez reklam včetně 4K obsahu


obrázek


obrázek

NETFLIX - funkční, ale neaktualizovat aplikaci z nabídky. Nevím zda-li je to nějak přepočítávané i když je Widevine DRM pouze L3, tak 4k obsah u Netflixu funguje, nastaveni kvality jako v PC v této apk není.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

V průběhu nastavování proběhla aktualizace systému na DREAMTV-OS-1.0 214 a poté na 1.1 274.


obrázek

Rychlá konfigurace zdrojů se dá provést rovněž scanem QR kódu nebo přes web https://dreamtv.app/config a zadáním zobrazeného kódu

Například tento


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Webová konfigurace pro spojení s Enigma 2 přijímačem vypadá následovně


obrázek


obrázek

Nastavování přes web beru jako obrovskou výhodu, pokud samozřejmě k boxu nemáme připojenou klávesnici nebo myš. Stačí pouze vyplnit příslušné kolonky.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Zobrazování informací včetně EPG je excelentní a přehledné, rovněž tak grafické provedení klienta, přenášený obraz je přepočítáván na 2160p a je vynikající, přepnutí mezi kanály cca 1,5- 2 sekundy u kódovaných HD programů. Snad jen při vypnutí přístroje do standby a následném zapnutí se seznam znovu načítá.


obrázek

Podobným způsobem se nastavují i ostatní zdroje
• Xtream
• Ministra
• Stalker portal
• M3U

Například M3U


obrázek


obrázek

Závěr

DreamTV Mini Ultra HD box je technicky i designově velmi dobře koncipované zařízení. Jeho DreamOS je graficky příjemně zpracované prostředí, se základní svislou lištou se srozumitelnými piktogramy a využitím barevných kláves na dálkovém ovladači pro pohyb v menu, které bude vyhovovat téměř každému.

V provozu se přístroj vůbec nehřeje. Myslím, že přístroj dokáže nastavit i laik, na rozdíl od Coreelec, Libreelec s TVHeadend. Od levných čínských kabiček mnohdy bez podpory a s pochybnou kvalitou, probíhá vývoj kontinuálně s prodejem, výhodou je vlastní forum http://board.dreamtv.app .

Možnost integrace různých zdrojů dat včetně přenosu z přijímačů Enigma 2 je krok správným směrem zejména majitele vícetunerových linuxových přijímačů. Android 9 Pie se jeví jako stabilní prostředí využitelné i pro multimédia. Box podporuje rozlišení / HDR 720p, 1080p, 2160p / (HDR10, HLG, Dolby Vision) a vícekanálový zvukový systém Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS, DTS-HD, AAC. V přístroji můžete konfigurovat VPN služby (platí zejména pro Xtream, Stalker, Ministra ....).


obrázek

K boxu je možné připojit USB disk, SSD disk i SD kartu


obrázek

Pro přehrávání po síti můžete použít DLNA




obrázek

nebo PLEX


obrázek

V provozu jsem nepociťoval zásadní problémy se 100Mbit síťovou kartou, ani u přehrávání 4K souborů po síti, stačí mít stabilní internet a 90% problémů je vyřešeno. Co mi však dost vadilo, je nutnost použití klávesnice nebo alespoň myši pro některé aplikace třeba Netflix. Z toho vyplývá nutnost dodávání BT Airmouse. Také naplněnost Google play aplikacemi pro Android TV je stále tristní, proto možná je předinstalován Aptoide TV. Celkově však převažují pozitivní dojmy.

DreamTV Mini Ultra HD boxy dováží do České republiky firma olmiSat s.r.o. a můžete je zakoupit i v našem e-shopu za cenu 2590,- Kč.

Ing.Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články