Quantcast

Formuler Z7+ a Zx - pohodové multimediální IPTV boxy s Androidem

| Tisk

V dnešní recenzi si představíme dva multimediální IPTV boxy od korejské firmy Formuler. Boxy mají označení Z7+ a Zx a jsou prakticky identické kromě velikosti použité paměti RAM. Ostatní technické parametry jsou shodné. Distributorem přijímačů Formuler je slovenská firma AB-COM, s.r.o.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Formuler Zx, přední panel (foto dovozce)

Formuler Z7+/Zx je založený na operačním systému Android 7.0 Nougat. Srdcem boxů je moderní výkonný čtyřjádrový procesor Hisilicon Hi3798MV200 (ARM Cortex A53) od firmy Huawei s výkonem 15000 DMIPS. Boxy pracují až v rozlišení 3840x2160p (4K Ultra HD) 60fps.

Samozřejmostí je podpora komprese HEVC/H.265 a technologie vylepšení obrazové kvality HDR (High Dynamic Range) 10bit a HLG (Hybrid Log Gamma). K dispozici jsou dva USB porty, jeden v provedení USB 3.0 a druhý v provedení USB 2.0. Boxy mají síťové rozhraní Ethernet 100 Mbit/s a také vestavěné připojení WI-FI 150 Mbps.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Formuler Zx, zadní panel (foto dovozce)

Oba IPTV boxy mají paměť flash (eMMC) 8 GB, u modelu Formuler Zx je paměť RAM DDR4 1 GB, u modelu Formuler Z7+ je paměť RAM DDR4 2 GB. K oběma boxům lze připojit DVB-T2 USB tuner pro přijímače Openbox/Formuler, který umožňuje příjem digitálního pozemního vysílání, který jsem již na webu parabola.cz představil.

Ekvivalentem modelu Formuler Zx je box Openbox A6 UHD, který má naprosto stejné technické parametry.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Formuler Z7+, přední panel (foto dovozce)

Díky operačnímu systému Android 7.0 máte přístup do aplikace „Google Play obchod“, kde máme k dispozici více než milión aplikací. V základu firmwaru je nainstalovaná speciální aplikace „MYTV Online“ pro příjem IPTV, máte k dispozici vlastní market Formuleru, kde jsou doporučené aplikace pro instalaci, nainstalovaný je také Youtube player.

Za zmínku jistě stojí plně funkční multimediální prostředí KODI, které je třeba ale nainstalovat. Formulery Z7+ a Zx jsou skvělá multimediální centra, dokáží přehrát prakticky jakýkoliv multimediální soubor včetně souborů s vysokým datovým tokem v rozlišení 4K.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Formuler Z7+, zadní panel (foto dovozce)

Popis IPTV boxů Formuler Z7+/Zx

IPTV box Formuler Z7+ se dodává v černém nebo v bílém provedení s rozměry 103 mm х 18 mm х 103 mm (Š x V x H). IPTV box Formuler Zx je k dispozici v tmavém stříbrném provedení.

Na předním panelu se nachází dvoubarevná stavová LED dioda. Červená signalizuje pohotovostní stav, zelená pak provoz, žádná tlačítka nejsou k dispozici. Na pravém boku boxu najdeme USB 3.0 port, na levém boku boxu pak USB 2.0 port.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Formuler Z7+ a Zx, dálkové ovládání (foto dovozce)

Box nemusí být v přímém dosahu dálkového ovládání, protože lze k němu připojit externí IR čidlo (které je součástí balení) a proto můžeme box umístit za televizor nebo připevnit na zadní panel televizoru.

Na zadním panelu boxu nacházíme konektor HDMI ve verzi 2.0a, optický audio S/PDIF konektor, konektor pro připojení externího IR čidla, slot pro micro SD kartu a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Formuler Z7+ a Zx, hlavní obrazovka

Samozřejmostí je také síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s a vestavěné WI-Fi připojení 802.11 b/g/n.

Součástí balení je stručný návod k obsluze, napájecí zdroj 12V/1A, HDMI kabel a externí IR čidlo.

Praktické zkušenosti

Nejprve jsem box aktualizoval na poslední verzi firmwaru 1.2.28 a poslední verzi speciální aplikace „MYTV Online“ 1.9.43. Aktualizace se provádí online přes internet, žádné soubory pro ruční aktualizaci výrobce neuvolnil. Po aktualizaci boxu se doporučuje provést tovární nastavení.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Formuler Z7+ a Zx, nastavení

Prvotní instalační průvodce je velmi jednoduchý. Box požaduje v jakém jazyku má s Vámi komunikovat, nastavení parametrů Wi-FI připojení, nastavení parametrů LAN připojení, nastavení rozměru obrazovky, volba země. Základní obrazovka „domov“ má 6 velkých ikon. Další obrazovky můžete přidávat.

Význam jednotlivých ikon můžete posléze změnit, tedy jaké aplikace se mají spouštět. Úplně všechny svoje nainstalované aplikace najdete v menu „My Apps“.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Formuler Z7+ a Zx, nastavení Androidu

Menu je zpracované velmi přehledně. Přes malou ikonu „ozubeného kolečka“ se dostáváte do nastavení boxu. Zde můžete znovu konfigurovat položky z úvodního průvodce, nastavit jak se má box chovat po vypnutí, zda má přejít do režimu hlubokého spánku nebo být v běžném stand-by režimu.

Boxy mají k dispozici vlastní market Formuleru, kde najdete doporučené aplikace pro instalaci, bez toho aniž byste museli byt zaregistrováni do Google Play obchodu.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Formuler Z7+ a Zx, online update firmware

Velmi pěkná funkce je nazvaná „HotKey“, kde si můžete určit, jaké aplikace se mají spouštět po stisknutí barevných tlačítek na dálkovém ovládání. Já jsem si třeba nastavil červené tlačítko pro službu „Skylink Live CZ“, zelené tlačítko pro službu „Skylink Live SK“, žluté tlačítko pro službu „DIGI2GO“ a modré tlačítko pro službu „Touch TV“.

Tím se pomalu dostáváme k IPTV službám různých operátorů, aplikace lze pohodlně instalovat přes Google Play obchod. Aplikace „Skylink Live“ funguje zcela bez problémů, ve verzi 5.0 je zde však zakázáno připojení přes LAN. Formuler má zabudované WI-FI, takže není žádný problém. Nicméně toto omezení považuji za nesmyslné, když máme k dispozici rychlou síť LAN.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Formuler Z7+ a Zx, souborový prohlížeč

Požádal jsem tedy satelitního operátora Skylink o zrušení tohoto omezení, byla mi přislíbena brzká náprava. Myslím, že tím potěším řadu zákazníků Skylinku, co používají IPTV boxy nebo tablety připojené přímo k LAN. Také aplikace „DIGI2GO“ satelitního operátora DIGI CZ pracovala zcela bez potíží s perfektní kvalitou obrazu.

Ani služba „Touch TV“ slovenské společnosti Satro neměla žádný problém. Výhodou této služby je jednoduchá grafika, IPTV programy všech základních SK programů s archívem na 7 dní. Dále jsem vyzkoušel IPTV aplikaci „Antik TV GO“ slovenského telekomunikačního operátora Antik Telecom, opět vše bez problémů.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Formuler Z7+ a Zx, KODI

Satelitní operátor Skylink nabízí svým zákazníkům některých placených služeb také přístup do aplikace HBO GO a Filmbox Live. I tyto dvě aplikace pracovaly na obou boxech Formuler bez potíží.

Aplikace „MYTV Online“ umožňuje přístup vašeho boxu na základě jeho MAC adresy k různým placeným IPTV/OTT službám. K dispozici je možnost zadat 6 portálů - IPTV služeb. U 5 portálů se zadává URL adresa portálu, váš login a heslo. U šestého portálu nastavujete tzv. M3U playlist, který získáte od provozovatele IPTV služby.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Formuler Z7+ a Zx, aplikace MyTV online

Tato aplikace umožňuje také nahrávání IPTV programů. Nahrávky jsou ve formátu „TS“ a lze je běžně přehrát jak v boxu, tak v PC. Přepínaní IPTV programů je v této aplikaci velmi rychlé. K dispozici je také funkce timeshift.

Pokud máte např. M3U8 playlist, tak ten je možné rovnou spouštět např. ve VLC media playeru, který si v boxu nainstalujete. Je potřeba si uvědomit, že zadarmo toho skutečně moc nezískáte a stabilita služeb tomu bude odpovídat. I když je pravdou, že některé free služby mohou pro začátek stačit, ale moc tam nehledejte CZ/SK IPTV programy.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Formuler Z7+ a Zx, moje aplikace

Příkladem takové pěkné free služby je „Peers TV“ nebo „FreeTV Pro“. Některé IPTV aplikace vyžadují pro svou činnost instalaci podpory tzv. ACE streamů. Do boxu musíte v tomto případě nainstalovat aplikaci „Ace Stream Engine“ a vhodně ji nakonfigurovat.

Připojením USB DVB-T2/C tuneru pro Openbox/Formuler, který naleznete zde, pak můžete rozšířit možnosti těchto dvou IPTV multimediálních boxů o příjem digitální pozemní televize. Box s tímto tunerem automaticky vyhledá všechny pozemní multiplexy v normách DVB-T a v DVB-T2.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Formuler Z7+ a Zx, aplikace DIGI2GO

Tuner umožňuje automatické vyhledávání pozemních multiplexů pomocí aplikace „MYTV Online“. Naladil jsem všechny pozemní multiplexy v normách DVB-T a v DVB-T2 co jsou v mé lokalitě dostupné. A to samozřejmě včetně všech přechodových multiplexů v DVB-T2, tedy multiplex č.11 a č.12, které provozuje společnost ČRa a multiplex č.13, který provozuje společnost Digital Broadcasting.

V přechodovém multiplexu č.11 se vysílají v HD kvalitě v kompresi HEVC všechny programy České televize. Obrazová kvalita je zde vynikající. V přechodovém multiplexu č.12 a č.13 jsou k dispozici komerční programy v qHD rozlišení. V multiplexu č.13 jsou v mé lokalitě příjmu k dispozici v HD rozlišení programy JOJ Family a televize Polar. K dispozici je také elektronický programový průvodce. Nevýhodou je, že pozemní programy nelze zatím nahrávat, ale to je otázka pouze odstranění této chyby v použité aplikaci.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Formuler Z7+ a Zx, aplikace Skylink Live CZ

Dálkové ovládání je shodné u obou boxů a to v černém provedení. Dálkové ovládání lze použít i pro ovládání televizoru. Úhel rozsahu použití dálkového ovládání je dostatečné široký. Pokud nám tento typ dálkového ovládání nevyhovuje, dá se koupit typ, který se používal pro přijímače Openbox série SX.

Rozdíl mezi nyní používaným dálkovým ovládáním a starším typem, co se dodával k Openboxům série SX, je zejména v tom, že tlačítka u staršího typu jsou vystouplá a tudíž pro někoho je tento ovladač příjemnější, než nový typ, kde jsou tlačítka zapuštěná.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Formuler Z7+ a Zx, archív aplikace Touch TV

Pro plnohodnotné a komfortní ovládání boxů doporučuji zakoupit nějakou bezdrátovou klávesnici a myš. Ale v nouzi postačí i dodané dálkové ovládání, které má k dispozici i kurzor myši.

Po dobu testování těchto boxů jsem používal bezdrátovou optickou myš Canyon CMSW1G a bezdrátovou klávesnici Amiko Mini Keyboard Wireless WLK-100. Obě zařízení pracují s boxy bez potíží.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Formuler Z7+ a Zx, aplikace iVysílání ČT

Formuler Z7+/Zx lze ovládat také pomocí smartphone s nainstalovanou aplikací „Air Sync Remote-Z“. Dálkové ovládání je možné v samoučícím režimu naprogramovat na ovládání vašeho TV.

Kriticky bych se vyjádřil o červené LED diodě v pohotovostním stavu, jejíž intenzivní světlo docela ruší, takže černá lepicí páska a je po problému. Stabilita a rychlost boxů byla výborná, zahřívání standardní, v hlubokém spánku je odběr pouhých 0,5W.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Formuler Z7+ a Zx, aplikace Filmbox Live

Multimédia

Podívejme si nyní na multimediální využití boxů. Jak jsem již předeslal přehrávat lze skutečně téměř vše, na co si vzpomenete. Pozor, podporu pro AC3/DTS audio je nutno ručně do boxů online doinstalovat, to se provádí přes aplikaci „Addon Linker“ nebo pokud si pustíte nějaký IPTV program s AC3 stopou, tak Vás k instalaci box sám navede.

Formuler Z7+/Zx podporuje přehrávání ohromné škály AV souborů typů: AVI, TS, Vob, MKV, MOV, ISO, wmv, flv, mpg, mpeg, MP3, WMA, AAC, AC3, TrueHD, DTS, DTS-HD, FLAC a další. Boxy zvládne přehrávat fotografie typu JPG, BMP, GIF, PNG, TIFF. Titulky jsou podporovány formáty IDX, SSA, SRT, SUB, SMI. Navíc zvládne přehrát soubory s kodekem HEVC až do rozlišení 4K.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Formuler Z7+ a Zx, aplikace HBO GO

Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně. Navíc u tohoto boxu velmi záleží také na tom, jaký multimediální přehrávač použijete. Osobně doporučuji vše pouštět v multimediálním prostředí KODI, které si zde snadno můžete nainstalovat.

Oba boxy si také bez problému poradily s testovacím MKV souborem "Jellyfish-200-Mbps-4k-uhd-hevc-10bit.mkv" s vysokým datovým tokem 200 Mbps v rozlišení 4K a hloubkou 10 bitů.

Samozřejmostí je funkční multimediální prostředí KODI, které si musíte nainstalovat. Díky použitému výkonnému procesoru Hisilicon je ovládání KODI velmi rychlé. Poslední stabilní verze je 17.6, verze 18 je stále ve vývoji a je ve fázi alfa 3. Po instalaci vhodných repozitářů se dostáváte k velmi širokému multimediálnímu obsahu včetně VoD (Video on Demand).


obrázek

▲ Obr č. 20 - Formuler Z7+ a Zx, aplikace Free TV Pro

V USB 2.0 portu měl jsem připojený USB hub na 4 porty, zde jsem měl vložené USB přijímače nano-stick pro bezdrátovou klávesnici a bezdrátovou optickou myš a také USB DVB-T2 tuner. Na zadním panelu obou boxů také najdeme slot pro micro SD kartu, která je ideální pro rozšíření paměti, kam si pak můžete instalovat různé aplikace v Androidu.

Závěr

Formuler Z7+ a Zx jsou výborné multimediální IPTV boxy s Androidem 7.0. Jsou rychlé, snadno ovladatelné a umožňují příjem různých IPTV/OTT služeb jako je Skylink Live, DIGI2GO, AntikTV GO, Touch TV apod. S připojeným USB DVB-T2/C tunerem se možnosti boxů rozšiřují také o příjem digitálního pozemního vysílání.

Výkonný hardware boxů umožňuje přehrávání široké škály multimédií včetně rozlišení 4K s vysokým datovým tokem. Díky Androidu je k dispozici pro instalaci nepřeberné množství aplikací včetně plně funkčního multimediálního prostředí KODI. Boxy se liší pouze velikostí paměti RAM.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Formuler Z7+ a Zx, aplikace Peers TV

Za zapůjčení boxů děkuji společnosti AB-COM, s.r.o.

Boxy je možné si zakoupit na e-shopu distributora:

Formuler Zx (pro zákazníky z ČR)

Formuler Zx (pro zákazníky z SR)

Formuler Z7+ (pro zákazníky z ČR)
- černé provedení
- bílé provedení



Formuler Z7+ (pro zákazníky z SR)
- černé provedení
- bílé provedení

Doporučená maloobchodní cena Formuleru Z7+: 2860,- CZK s DPH nebo 109 € s DPH.

Doporučená maloobchodní cena Formuleru Zx: 2600,- CZK s DPH nebo 99 € s DPH.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články