Quantcast

ČTÚ a MPO: Internetové platformy, snižte kvalitu na SD

| Tisk

Provozovatelé internetových televizních a video platforem v České republice mají snížit technickou kvalitu vysílání svého obsahu na úroveň SD rozlišení. Vyzvalo je k tomu Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Obě instituce žádají operátory, stejně jako Evropská unie a Sdružení evropských regulačních orgánů, aby dočasně snížili rozlišení obrazu ve streamu. "Konkrétně tam, kde není nutné vysílat v HD nebo UHD/4K/8K, aby vysílali v kvalitě SD," uvedli MPO a ČTÚ.

Nižší rozlišení obrazu ve streamu ulehčí přetíženým datovým sítím, které v poslední době v kontextu s koronavirem COVID-19 a mimořádnými opatřeními výrazně narostlo. Místo zábavy (sledování video obsahu) by měly internetové sítě složit především pro vzdělávání a práci z domova lidem, kteří internet pro svoji činnost nyní potřebují.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Rodina u televizní obrazovky (foto: Discovery)



MPO a ČTÚ svým apelem navazují na výzvu Evropské komise a Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací BEREC z 19. března 2020.

Proti sledování televizních programů přes internet se v minulých dnech vyjádřila i rakouská společnost ORS, která zajišťuje distribuci televizních a rozhlasových programů pro veřejnoprávní ORF a privátní vysílatele, a německá veřejnoprávní ARD. Společnosti ORS a ARD vyzvaly diváky, aby sledovali televizní a rozhlasové programy prostřednictvím tradičních distribučních cest, tj. prostřednictvím satelitu, pozemních vysílačů nebo operátorů kabelových sítí a odlehčili tak přetíženým internetovým sítím a serverům.

redakce





Reklama




Vybrané články