Quantcast

Zgemma H7C - triple UHD přijímač s Enigmou 2

| Tisk

Výrobce přijímačů Zgemma firma Air Digital Technology přináší na náš trh další UHD přijímač. Tentokráte se jedná o model Zgemma H7C, který má ve své výbavě hned tři tunery, jeden pro příjem satelitního vysílání v normě DVB-S/S2/S2X a dva hybridní tunery pro příjem digitálního pozemního DVB-T2 a kabelového vysílání DVB-C.

Oficiálním dovozcem přijímačů značky Zgemma je firma Sapro, s.r.o. z Třince.

Přijímač mi ochotně zapůjčila firma Pluton elektroprodejna z Třebíče, která je autorizovaným prodejcem výrobků značky Zgemma.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Zgemma H7C, přední panel (foto: výrobce)

Srdcem přijímače je výkonný dvoujádrový procesor Broadcom ARM Brahma 15 s výkonem 12000 DMIPS a taktovací frekvencí 1,7 GHz. Přijímač obsahuje paměť Flash 4 GB (eMMC) a RAM 1 GB (DDR3).

Zgemma H7C umožňuje příjem SD, HD a UHD programů v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264, HEVC/H.265 a pracuje ve video rozlišení až 2160p (tzv. 4K).

Samozřejmostí je také satelitní příjem programů v režimu multistream (MIS).

Přijímač má k dispozici jednu čtečku vestavěného univerzálního dekodéru a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu. Do přijímače je možné vestavět pevný disk HDD 2,5“ (není součástí dodávky). Kromě nahrávání na vestavěný pevný disk můžete nahrávat na externí USB pevný disk, flash disk nebo na vzdálené datové úložiště (NAS).

K dispozici je vestavěný Ethernet 1 Gbps. Na rozdíl od většiny nových přijímačů je zde místo procesoru Hisilicon, použit starý dobrý procesor Broadcom. Ten sice nemá takové multimediální využití a výkon, ale při přepínání programů u něho nedochází k viditelné synchronizaci mezi videem a audiem, jako je tomu u procesorů Hisilicon. To může být pro některé zákazníky obtěžující.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Zgemma H7C, zadní panel (foto: dovozce)

Samozřejmě, že nechybí podpora pro hybridní televizní vysílání HbbTV a je k dispozici také funkci HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV). Tradičně je zde možné nainstalovat multimediální prostředí KODI, který používá inovovaný přehrávač z Enigmy 2.

Přijímač je napájen externím napájecím adaptérem 12V/2,5A.

Popis přijímače

Přijímač je vyráběn v černém provedení s malými rozměry 260 x 205 x 40 mm (Š x H x V). Na předním panelu se nachází svítící logo firmy Air Digital, čtyřmístný displej a pod odklopným víčkem jedna čtečka univerzálního dekodéru, CI slot pro vložení dekódovacího modulu a tlačítko pro zapnutí/vypnutí přístroje.

Na zadním panelu nacházíme F konektor (vstup satelitního tuneru), dva IEC konektory (vstupy hybridních tunerů), dva USB 2.0 porty, jeden USB 3.0 port, tlačítkový vypínač, digitální optický audio konektor SPDIF a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru.

Samozřejmostí je HDMI 2.0 konektor pro připojení k vaší LCD nebo OLED TV, analogový AV výstup v provedení jack konektoru a síťové rozhraní Ethernet 1 Gbps.

Součástí balení je také průvodce nastavením přijímače, HDMI kabel, napájecí adaptér 12V/2,5A, napájecí a datový kabel pro připojení HDD a šroubky pro jeho montáž v přijímači.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Zgemma H7C, info lišta

Příjem programů a chování přijímače

Do přijímače jsem nahrál poslední alternativní stable image Open ATV 6.4. Pro tento přijímač je k dispozici podpora velkého množství vývojových týmu Open ATV, Open PLi, Open VIX, Open HDF, Open Spa, Open NFR, Hyperion a Egami.

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů. Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínání mezi programy je velmi svižné a to do 2 - 3 sec.

Vestavěný satelitní tuner typ Si2166D dokázal naladit programy v plném rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (QPSK/8PSK). Citlivost/selektivita použitého satelitního tuneru byla výborná.

Vyhledávání programů s velmi vysokými přenosovými rychlostmi SR nečinilo tuneru žádné potíže. Typickým příkladem jsou multiplexy slovenské placené televize Fotelka TV na družici Belintersat 1 na pozici 51,5° východně, kde se používá SR 45 Msym/s při FEC 8/9.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Zgemma H7C, detailní informace o pořadu

Také ladění programů s nízkými symbolovými rychlostmi proběhlo zcela bez potíží, tuner naladil vše. Přijímač umožňuje naladit i programy vysílané v nové normě DVB-S2X. Tato nová norma se zatím používá zejména pro přenosové kanály.

K dispozici je jeden transpondér s pravidelným vysíláním, a to na družici Eutelsat 33E na pozici 33° východně. Zde se vysílá multiplex složený z nekódovaných HD francouzských kanálů TF1, TFX a TMC, které jsou na jiných družicích kódované.

Kvalitu signálu S/N lze zobrazit také v decibelech, to lze nastavit v menu přijímače, výchozí volba je zobrazení v procentech. Přijímač ukazoval v decibelech mírně podhodnocené hodnoty, ale to je jen kosmetická záležitost.

Obrazový výstup z přijímače je na velmi slušné úrovni. Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku.

Dálkové ovládání se používá stejný typ jako u předchozích modelů Zgemma. Tlačítka jsou velká gumová, směrovost dálkového ovládání by v tomto případě mohla být širší.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Zgemma H7C, single EPG

Přijímač umožňuje příjem programů v režimu multistream (MIS). Programy v režimu MIS jsou aktuálně k dispozici na satelitních pozicích 39°E, 33°E, 21,5°E, 9°E, 5°W a 30°W. MIS využívají satelitní operátoři, jako distribuční linky pro kabelové rozvody nebo pro pozemní vysílače.

Stále nejatraktivnější pozicí pro příjem programů v MIS zůstává pozice 5° západně a nyní také 9° východně. Na 5° západně se vysílá volně řada francouzských programů v HD kvalitě, které jsou běžně dostupné jen kódovaně. Doména volně vysílaných italských privátních programů je na pozici 9° východně. Přijímač nemá podporu vysílací technologie T2-MI.

Hybridní tunery se používá typy Si2168 a Si2169. Přijímač neumožňuje softwarovou smyčku mezi oběma tunery, tedy musíte přivést signál z pozemní antény k oběma tunerům, pokud je budete chtít využívat, stačí použít anténní rozbočovač a věc je vyřízena.

Přijímač naladil všechny pozemní digitální multiplexy dostupné v mé lokalitě příjmu. To jsou všechny naše čtyři pozemní multiplexy v DVB-T2/HEVC a také rakouský multiplex A, která je již v mé lokalitě na hranici příjmu. Citlivost obou hybridních tunerů byla vynikající.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Zgemma H7C, multi EPG

Pro zprovoznění funkce HbbTV je třeba nainstalovat plugin hbbtv-qt. S tímto pluginem nelze zobrazit HbbTV na privátních programech Prima a Nova. Dovozce přislíbil nápravu.

Dále jsem si nainstaloval přehrávač videí Youtube, přehrávání videí bylo bezproblémové. Lze doinstalovat také multimediální prostředí KODI, aktuálně ve verzi 18.9 Leia.

Přijímač má také k funkci PIP (obraz v obraze). U HD nebo SD programů není žádné omezení a PIP funguje bezvadně. V případě UHD programů není možné UHD program zobrazit v malém PIP okně, ale pouze v hlavním okně.

Elektronický programový průvodce je v Enigmě 2 výborný, tady se stále opakuji. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty. Vše je otázku skinu, který se rozhodnete používat.

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Pouze je třeba mít aktuální soubor „encoding.conf“, který musí být doplněn o nové transpondéry. Azbuka na kanálech paketů NTV plus, Trikolor TV a MTS se zobrazovala korektně.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Zgemma H7C, přehled programů

Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG data se ukládají automaticky do flash paměti přijímače.

Jas loga výrobce Air Digital na předním panelu přístroje nelze regulovat, nicméně nijak neruší. Jas displeje lze regulovat v menu přijímače. Přenosová rychlost mezi přijímačem a PC dosahovala na 1 Gbit/s lince přes FTP cca 80 MB/s, což je výborné.

Zálohování image celého přijímače pracuje v Open ATV 6.4 bez potíží. Výsledkem je záloha v podobě jednoho jediného zip souboru.

Obnova přijímače ze zálohy se může provádět jak z menu přijímače, tak i z tzv. bootovacího menu do kterého se můžete dostat po startu přijímače.

Přijímač podporuje tzv. multiboot a umožňuje nainstalovat do paměti až čtyři image s Enigmou 2.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Zgemma H7C, tunery

Lze nainstalovat také plugin pro zprovoznění funkce FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitních operátorů Skylink, freeSAT, Direct One apod.

Doba startu přijímače (bootování) je cca 30 sekund. Na editaci programů v PC lze použít program Dreamset nebo DremboxEdit. Pro komunikaci přes FTP s linuxovými přijímači lze použít libovolného FTP klienta.

Ventilačních otvorů na horním krytu přijímače by mohlo být zcela jistě více. Nicméně zahřívání přijímače je minimální. Výkonný procesor je osazen masivním pasivním chladičem, chlazení je tedy zajištěno výhradně pasivní cestou a plně to dostačuje. Napájení přijímače je externí pomocí dodaného napájecího adaptéru 12V/2,5A.

Multimédia

Přístroj umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Přijímač přehraje AV soubory typů avi, divx, xvid, mov, mkv, ts, mpeg-4, flv a dokonce i wmv.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Zgemma H7C, hledání signálu

Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 2160p. Vyzkoušel jsem řadu testovacích videí v HEVC s různým video rozlišením, všechny videa přijímač přehrál.

Přijímač si také bez problému poradil s testovacími MKV soubory s vysokým datovým tokem jako např. „Jellyfish-40-Mbps 10bit.mkv“ nebo „Samsung Demo Oceanic 40 Mbps“ v rozlišení 1080p. Větší datové toky už použitý procesor Broadcom nezvládne.

Samozřejmě záleží, na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (zkoušeno na rádio kanálech Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na francouzských programech na pozici 5° západně v režimu MIS).

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Do přijímače lze vestavět pevný disk 2,5“, pro jeho montáž je třeba přijímač otevřít, příslušná kabeláž je součástí balení. Pro neznalé uživatele to doporučuji nechat na prodejci.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Zgemma H7C, příjem programu Italia 1 HD (Eutelsat 9B), multistream

Pro účely testování jsem zvolil SSD pevný disk Western Digital Blue s kapacitou 512 GB. Spolupráce s diskem byla zcela bez problémů. Nahrávání i přehrávání SD, HD i UHD programů bylo také v pořádku.

Nahrávat můžete nejen na interní disk, ale můžete použít i externí USB pevný disk, flash disk nebo nahrávat na NAS.

Podporovány jsou formáty EXT4, EXT3, EXT2, NTFS a FAT32. Celkový počet současně nahrávaných programů závisí na celkovém datovém toku nahrávaných programů a na vlastnostech HW daného přijímače.

Přijímač umožňuje současně nahrávat maximálně 8 kódovaných programů ze satelitního tuneru. K tomu můžete současně nahrávat i několik FTA programů z téhož transpondéru nebo pozemní programy z dalších hybridních tunerů.

Výhodou tohoto přijímače je dvojitý hybridní tuner, tedy můžete nahrávat programy nezávisle ze dvou pozemních multiplexů.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Zgemma H7C, CI rozhraní

Samozřejmě přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem více kódovaných programů. Všechny nahrávky máte vždy dekódované.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto rychlosti lze změnit přes menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.

Převíjení SD, HD a UHD záznamů je v pořádku. Pro rychlý přesun lze použít i numerická tlačítka na dálkovém ovládání, vhodné pro přeskakování reklamy.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Zgemma H7C, prohlížeč pluginů

K dispozici je také funkce časového posunu - Timeshift. Programování záznamů je možné buď ručně přes časovač nebo přímo pomocí EPG.

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem a CI slotem

V přijímači je vestavěna jedna čtečka dekódovacích karet univerzálního dekodéru, kterou naleznete pod odklopným víčkem na předním panelu přístroje. Dekodér je třeba softwarově oživit, používá se ARM architektura. Bez problému funguje softcam OScam, který je však třeba řádně nakonfigurovat.

Pod vhodnou verzí OScamu fungují bez problémů naše dekódovací karty ICE Irdeto Skylink (na kterých ještě nebylo aplikované zvýšené zabezpečení), karty ICE Irdeto freeSAT, karty Irdeto slovenské veřejnoprávní televize RTVS a karty Irdeto slovenské platformy Fotelka TV a Conax karty Antik Sat.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Zgemma H7C, HbbTV ČT - iVysílání

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě! Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready. Ten pak vložíte do CI slotu tohoto přijímače, který nalezne pod odklopným víčkem na předním panelu přijímače.

Modul se však hůře vydělává ven, je třeba ho vysunout zevnitř přístroje. Tohle výrobci trochu uteklo.

Z CI+ modulů Irdeto Skylink Ready jsem vyzkoušel dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotion DUAL Skylink Ready. Oba moduly pracovaly zcela bez potíží. Nahrávky jsou samozřejmě nešifrované. Dále jsem úspěšně vyzkoušel dekódovací CI+ modul Skylink Viaccess CAM701 s integrovanou „kartou“ Skylink.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Zgemma H7C, YouTube přehrávač

Otestoval jsem také starší CI+ modul DIGI Nagra s vloženou kartou pro satelitní platformu Nová DIGI SK provozovanou společností DIGI Slovakia. Modul pracoval perfektně až na tradiční problém s PINem u pořadů 18+. Stejný modul používá i náš satelitní operátor Telly TV.

Nakonec jsem vyzkoušel modul CAM803 Nagra pro příjem satelitní televize Skylink. Zde se již používá virtuální dekódovací karta. Tento modul je specifický tím, že pracuje pouze v CI+ rozhraní. Stejný HW se používá u nových Nagra modulů pro DIGI SK a Telly TV.

Pro tento případe je nutné do přijímače doinstalovat softwarovou podporu pro CI+. Modul CAM803 Nagra pracoval zcela bez problémů.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Zgemma H7C, záznamy na HDD

Tradičně jsem vyzkoušel také některé zahraniční dekódovací moduly, které pracují výhradně v CI+ rozhraní.

Testované moduly DRE-Crypt Trikolor TV CI+ 1.3 (pro ruský paket Trikolor TV na pozici 36° východně), Neotion Fransat CI+ 1.3 (pro francouzský paket Fransat na pozici 5° západně) pracovaly s přijímačem bez problémů.

Na závěr jsem ještě vyzkoušel modul Irdeto CI+ 1.3 pro ruský paket MTS na pozici 75° východně, který pracuje i v CI rozhraní, ale většina přijímačů má problém s dekódováním kódovaných programů s velmi vysokou symbolovou rychlostí 45 Msym/s, která se u satelitního operátora MTS používá. Zde obstál přijímač na výbornou, dekódování programů bylo zcela bez problémů.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Zgemma H7C, informace o systému

Závěr

Zgemma H7C je rychlý UHD třítunerový přijímač, který umožňuje příjem programů v nové normě DVB-S2X a také příjem programů vysílaných v multistreamech. Kromě příjmu satelitních programů umožňuje příjem pozemních digitálních programů v nové normě DVB-T2/HEVC a to pomocí dvou vestavěných tunerů.

Nahrávací možnosti přijímače jsou tak velmi široké. Přijímač umožňuje vestavění pevného disku a přehrávat širokou škálu multimediálních souborů včetně videí s vysokým datovým tokem.



Prodejce těchto přijímačů firma Pluton elektroprodejna nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně, nebo prostřednictvím e-shopu:

* Zgemma H7C

Maloobchodní cena: 4690,- Kč s DPH (doprava zdarma!)

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou různých dekódovacích karet nebo dle individuálních požadavků tzv. na míru. Samozřejmostí u tohoto prodejce je také poprodejní zákaznická softwarová a technická podpora.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články