Quantcast

Internet po kabelu: 30 000 předplatitelů

| Tisk

Kabelovým televizím přibývá více než sto předplatitelů internetu za den

Praha, 24. října 2003 – Vysokorychlostní internet po kabelovém televizním rozvodu si v České republice předplácí již přes třicet tisíc domácností a firem. Oznámila to Česká asociace kompetitivních komunikací (ČAKK), která sdružuje hlavní společnosti provozující kabelové systémy v České republice – UPC Česká republika a.s., Karneval a SELF servis. Třicátým tisícím předplatitelem se v minulém týdnu stal Zdeněk Tvarůžek z Rosic v Jihomoravském kraji.

Podle ČAKK je počet připojení na internet prostřednictvím kabelových sítí pravděpodobně ještě o několik tisíc vyšší, vezmou-li se do úvahy další kabelové televize, které nejsou členy Asociace. Jen členové ČAKK přitom vykazují více než sto nových připojení denně.

Podle Zdeňka Vaníčka, prezidenta ČAKK, jde o nesporně velký úspěch největších domácích společností provozujících služby po širokopásmových sítích. Svými aktivitami totiž za českou stranu konkrétně přispívají k naplnění ambiciózních cílů Evropské unie zakotvených v Lisabonské iniciativě a programu eEurope 2005 - rozvinout elektronickou komunikaci po širokopásmových sítích a umožnit přístup k rychlému Internetu maximálnímu počtu obyvatel v Evropě. „Jsem opravdu velmi rád, že tak důstojně oslavíme Mezinárodní den širokopásmových služeb, vyhlášený z iniciativy člena Komise Evropských společenství Erkii Liikanena,“ říká Zdeněk Vaníček a upřesňuje, že jde o 28. říjen.

S rozvojem internetu po kabelových sítích je spokojen rovněž předseda představenstva ČAKK Luboš Řežábek: „Vysokorychlostní internet na sítích kabelových operátorů se stává stále významnějším produktem v jejich nabídce. Kvalitou a dostupností je razantně konkurenceschopný a pomáhá i významně šířit internetovou gramotnost. Je naší prioritou dále rozšiřovat oblasti s jeho nabídkou.“


Miroslav Svoboda a Jan Dašovský, majitelé společnosti SELF servis se sídlem v Brně, která jubilejního zákazníka k rychlému Internetu připojila, prohlásili: „Je nám velkým potěšením, že internetový jubilant je zákazníkem právě naší společnosti. Znamená to také, že nejen abonenti z „velkých“ měst mohou být připojeni na vysokorychlostní Internet, ale že to mohou být i obyvatelé malých měst a obcí. Domnívám se, že všichni operátoři, kteří se na akci podíleli a jsou profesně sdruženi v ČAKK, velkou mírou přispívají k tomuto jistě významnému úspěchu zavádění nových technologií elektronických komunikací do praxe.“

Jubilejní třicátý tisící zákazník Zdeněk Tvarůžek získal zdarma roční připojení na Internet.

František Malina
předseda PR komise ČAKK

O asociaci ČAKK


Česká asociace kompetitivních komunikací sdružuje největší kabelové komunikační společnosti a alternativní telekomunikační operátory v ČR, poskytovatele programů, dodavatele technologií a poradenské firmy. Asociace si klade za cíl přispět k budování moderní infrastruktury a informační společnosti v České republice. Současnými řádnými členy asociace jsou společnosti UPC Česká republika, Karneval (Intercable CZ & TES Media), HBO, Hughes Network Systems, Lica, Telenor Networks, T-Mobile ČR, SELF servis a SATT. Asociace dále sdružuje dvě desítky přidružených členů z České republiky a ze zahraničí.

Asociace vznikla v roce 1998. Založily ji přední společnosti poskytující služby kabelových komunikací v ČR - Kabel Plus, Kabel Net Holding a Dattelkabel (dnes součástí UPC ČR), Intercable CZ a TES Media. Dalšími zakládajícími členy byly HBO ČR, dodavatel programů, a společnost Hughes Network Systems, dodavatel telekomunikačních technologií. ČAKK vystupovala až do konce roku 2001 pod názvem Česká asociace kabelových komunikací.

ČAKK je od roku 2000 členem ECTA (European Competitive Telecommunications
Assocation - www.ectaportal.com ). ČAKK je také aktivním členem evropské asociace kabelových komunikací ECCA (European Cable Communications Association - www.ecca.be ), která byla založena již v roce 1955. ECCA jako výraz uznání ČAKK nabídla kandidaturu na uspořádání 49. celoevropského kongresu European Broadband Communications 2003 v Praze. Tento kongres se uskutečnil ve dnech 9. – 11. dubna 2003, vůbec poprvé v některé zemi střední a východní Evropy.

5. výroční konference ČAKK Czech Broadband Communications CACC 2004 se bude konat v Praze ve dnech 23. a 24. února 2004.

tisková zpráva





Reklama




Vybrané články