Quantcast

Je placená TV drahá?

| Tisk

Koncem listopadu představila společnost UPC v České republice a také na Slovensku nové ceny za služby kabelové a satelitní televize. Jednoduše řečeno: UPC Direct bude od ledna dražší. Ze současných 555,-Kč se cena za základní nabídku 'Rodina' v ČR vyšplhá na 588,-Kč (zdražení o takřka 6%). Pokud dojde v ČR ke zvýšení DPH z 5 na 22 %, cena se navýší ještě zhruba o 17%.

Každé zdražení vyvolá u abonentů ostrou výměnu názorů. Často se setkáváme i se srovnáním cen za placenou televizi v zahraničí. Obě země (ČR i Slovensko) již stojí před branami EU. Můžeme očekávat další zdražování na úroveň cen v EU? To je téma, které nás vyprovokovalo k napsání malého srovnání s vybranými provozovateli placené satelitní televize v zahraničí (nejen v EU).

NĚMECKO
logoZastavme se u našich západních sousedů. Na tamním trhu funguje placená televize Premiere. Nejlevnější nabídka "Premiere Start" obsahuje jediný mix kanál s výběrem pořadů z jiných stanic paketu Premiere. Premiere Start je možné pořídit za 5 Euro měsíčně. Již za 18 Euro při smlouvě na 2 roky získáme filmový paket "Premiere Film". Stejnou částku zaplatí sportovní fanoušek za balík "Premiere Sport". Cenově zvýhodněná nabídka "Premiere Super" obsahuje všechny programy z paketů Premiere Start, Premiere Film a Premiere Sport za pouhých 28 Euro. K jakémukoliv uvedenému programovému balíku Premiere si lze připlatit za livovolný kanál z nabídky "Premiere Plus" ve které jsou programy Premiere Krimi (2 Euro/m), Premiere Serie (2 Euro/m), Premiere Nostalgie (1 Euro/m), 13th Street (2 Euro/m), Sci-Fi (3 Euro/m), MGM (2 Euro/m), Fox Kids (2 Euro/m), Junior (2 Euro/m), Music Choice (1 Euro/m), Discovery Channel (3 Euro/m), Planet (2 Euro/m), Classica (3 Euro/m), Beate Uhse TV (3 Euro/m).

Celý paket Premiere spolu spolu s Premiere Goldstar a s programovým magazínem stojí jen 41 Euro/měsíčně.

POLSKO
logoJe to až neuvěřitelné, ale až do začátku loňského roku měl polský trh 3 placené satelitní televize: Wizja TV, Cyfra+ a Polsat2 Cyfrowy. Na jaře loňského roku došlo k významné fúzi mezi Wizja TV a Cyfra+. Nová nabídka se zpočátku jmenovala "Nowa Cyfra+", čímž měla odlišit paket od původní Cyfry+, později se od slova "nowa" upustilo. Cyfra+ přešla se svoji programovou nabídkou na satelity Hot Bird 13°E, z toho důvodu muselo dojít k přeinstalování parabolických antén u abonentů bývalé Wizji TV. Provozovatel paketu Polsat2 Cyfrowy musel na změny reagovat. Vedle uvedení nových programů v paketu skončilo několik vlastních kanálů, jejichž provoz se ukázal jako neekonomický. Vedle úprav v nabídce programů platformy přistoupil provozoval ke změně loga i názvu na Cyfrowy Polsat.

Tolik tedy úvodem k polskému trhu. Ten se ukázal pro nás jako velmi důležitý, neboť právě přes transpondéry Wizja TV se v r.2000 "rozjela" česko-slovensko-maďarská placená televize UPC Direct.

Nejlevnější balík programů paketu CYFRA+ "pakiet BIAŁY" je k mání za 46 zlotych ve kterých ale nejsou filmové kanály Canal+ a ani HBO. "Pakiet BŁĘKITNY" stojí 55 zlotych, "Pakiet SREBRNY" 76 zlotych, "pakiet ZŁOTY" 83 zlotych. Kompletní nabídka má název "pakiet Platynowy" a je za 109 zlotych a pochopitelně obsahuje všechny filmové kanály Canal+ a HBO. Programy v paketech a další informace o CYFRA+ jsou na cyfraplus.pl .

RUSKO
logoDiváci v Rusku si mohou předplatit nabídku platformy NTV PLUS. Základní, nejlevnější, nabídka "bazovyj" stojí 18,95 USD. K základní nabídce si uživatel může vybrat paket "Sport", "Kino" či "Nočnoj kanal", kdy každý rozšířený balík spolu se základní nabídkou stojí 27,90 USD. Zájemci o kompletní nabídku zaplatí 41,80 USD.

Paket NTV PLUS vysílá na družici Eutelsat W4 (36°E). Používané transpondéry mají kruhovou polarizaci. Signál všech TV programů je zabezpečen proti neautorizovanému příjmu systémem Viaccess PC2.x (tzv. Viaccess2).

HOLANDSKO
V Holandsku existuje satelitní pay-tv CANAL DIGITAAL. Základní nabídka "basispakket" stojí jen 6,50 Euro měsíčně. Za tuto cenu divák přijímá programy Discovery Channel, National Geographic Channel, Eurosport, Euronews, MTV Hits, MTV Base, VH1, VH1 Classic, Animal Planet, Nickelodeon, BBC Prime, Mezzo, MTV2. "Entertainment pakket" (17,50 Euro) nabízí programy Cartoon Network, TCM Turner Classic Movies, Hallmark Channel a X-Zone. Stejný programový balík ale bez X-ZONE se nazývá "Familie pakket" (Rodina :-) ). Zákazník jej pořídí za 9,50 Euro. Z dalších programových balíků je důležité se zmínit o filmovém balíku Canal+, který stojí 26,80 Euro měsíčně. Kompletní nabídka Canal Digitaal je za 46,50 Euro. U všech programových balíčků jsou k dispozici všechny holandské komerční kanály, stejně tak i programy holandské TV NEDERLAND.

Paket CANAL DIGITAAL diváci naladí na družicích Astra 19.2°E, signál je kódován systémy Seca Mediaguard 2, Irdeto 1 a Irdeto 2.

SKY DIGITAL
logoV naší mini přehlídce nemůže chybět ani zmínka o největším provozovateli placené televize v Evropě - Sky Digital. Možnosti příjmu mimo britské ostrovy je ztížen kódovacím systémem, kterým je NDS Videoguard. Pro příjem je nutný dotovaný Sky box od provozovatele Sky Digital. Provozovatel má od společností SES Astra a Eutelsat pronajaty transpondéry na pozici 28.2°E. Obecně je programová nabídka pro evropského diváka velmi atraktivní, obsahuje řadu speciélních kanálů pro britský trh populárně-naučné (Discovery Channel, Animal Planet, The History Channel), hudební (MTV/VH1) a další.

Nejlevnější paket "Value pack" stojí 12.50 liber. Nejdražší Family Pack Sky World za 38 liber. Za příplatky jsou k dispozici i některé jednotlivé kaníly. Sky nabízí celkem 96 (!) různých programových balíčků, zájemci o podrobnější informace odkazujeme na stránky sky.com .

ŠPANĚLSKO
logoAtraktivní španělská placená televize Digital+ vznikla poměrně nedávno - 21.7.2003 sloučením existujících placených televizí Vía Digital a Canal Digital de Espana. V nabídce - podle stránky provozovatele - je celkem 150 programů a služeb (75 televizních programů, 20 interaktivních služeb a 50 rozhlasových stanic).

Digital+ vysílá přes dva družicové systémy - Astra 19.2°E a Hispasat 30°W, tedy přes "domovy" původních španělských platforem Vía Digital a CSD. Z toho důvodu se mírně liší programová nabídka na uvedených pozicích. Základní nabídka "Básico" je za 22 Euro a obsahuje programy
Andalucia TV, Antena 3 24, ETB SAT, TeleMadrid, TV Catalunya, TV Galicia, Canal Comunidad Valenciana, Canal Parlamento, EuroNews, CNN+, Canal 24 Horas, Expansion TV, Bloomberg TV, CNN, CNBC Europe, Sky News, Fox News, TV5, RAI Uno, RTP International, France 5, DW, R.T.M., I>Tele, Documania, Discovery Channel, National Geographic, Viajar, Cosmopolitan, Estilo, Canal Cocina, FDF, Fox, AXN, Calle 13, Commedy Channel, Eurosport, Sportmania, Eurosport News, Meteo, Cartoon Network, Fox Kids, Nickelodeon, 40 TV, 40 Latino, MTV, VH1, Music Choice, Mezzo.

Z dalších programových balíků uvádíme: "Básico Cine", který je k mání za 31,22 euro měsíčně, "Canal+ Cine" za 35,50 euro/měsíčně, "Canal+ Deporte" 35,50 euro/m, "Canal+ Total" 37,50 euro/m, "Digital+ Cine": 44,50 euro/m, "Digital+ Deporte" 44,50 euro/m, "Digital+ Total" 49,80 euro/mes.

Existují i programy za extra příplatky: Caza y Pesca: 4,69 euro/m, Real Madrid TV: 4,69 euro/m, Barça: 4,69 euro/m, Música: 4,69 euro/m atd. Kompletní ceník nalezne zájemce na stránkách provozovatele paketu na plus.es .

ŠVÉDSKO
Poslední naše zastavení je v severní Evropě - ve Švédsku. Na tamním trhu fungují dvě konkurenční placené televize Canal Digital (satelity Intelsat 707 + Thor2/3, CA Conax) a Viasat (satelit Sirius 5°E, CA Viaccess + Videoguard).

Nejlevnější programový balík Viasatu se "Viasat Bas" za 99 švédských Korun (1 švédská = 3,6 české Koruny) při smlouvě na jeden rok divák získá programy SVT1, SVT2, SVT 24, Barnkanalen, TV3 Sverige, TV3 Norge, TV3 Danmark, ZTV Sverige, ZTV Norge, Viasat Explorer, TV8, The History Channel a Fox News Channel.

Stříbrný paket "Viasat Silver" lze pořídit za 199 švédských Korun. Vedle programů ze základní nabídky může divák přijímat programy Disney Channel, MTV Nordic, CNN International, BBC World, Viasat Explorer, Hallmark Channel, VH1, Viasat Nature, Viasat Action, Nickelodeon, Viasat Ticket, TV3+, Travel Channel, Reality TV, RTL Television Germany.



Za kompletní programovou nabídku "Viasat Guld" zájemce zaplatí 269,-SEK. V paketu jsou všechny programy nabídky "Viasat Silver". Navíc ještě filmové kanály TV1000 1, TV1000 2, TV1000 3, CINEMA 1, CINEMA 2, CINEMA 3 a Playboy TV. Nabídku si může ještě rozšířit o pay per view (PPV - plať za to, co sleduješ) kanály.

V nabídce jsou ještě dva kanály - za příplatky. TV Chile stojí 149 SEK/měsíčně, Viasat Russia taktéž za 149 SEK/měsíčně. Ceny platí při předplatném na min. 3 měsíce.

Náš výlet do světa placené televize je u konce. Seznámili jsme se s cenami a programovými balíky za příjem placené digitální satelitní televize v Evropě. Čtenář tak má možnost porovnat domácí placenou TV (UPC Direct) se zahraniční. Bohužel, srovnání nemůže být v žádném případě 100% korektní - každý trh, kde funguje pay-tv je jiný: má jiný počet obyvatel, kupní sílu, počet abonentů ale i programů v jednotlivých programových balíčcích. Při sestavování článku jsme vycházeli z informací na webových stránkách provozovatelů pay-tv, záměrně se nezmiňujeme o akčních nabídkách a ani o aktivačních poplatcích či poplatcích za pronájem receiveru.

Zajímavé je jistě rozdělení na programové balíky: v Německu si může uživatel nejlevnější nabídku pořídit za 5 Euro/m, jeden kanál "Premiere Start", zatímco všude jinde je běžná základní (nejlevnější) nabídka s cca 10-15 TV programy, další jsou již za příplatky. Zajímavá je určitě taktika provozovatele Viasatu, kdy základní nabídka má cca 15 TV programů, v dalších 'rozšířených' programových nabídkách získá divák dalších 10 - 15 programů. Jen pro srovnání: základní nabídka "Rodina" paketu UPC Direct obsahuje 24 TV programů, prémiové "balíky" kanálů jsou pouze 2 a to dvojice HBO s HBO2 a Private Gold.

redakce





Reklama




Vybrané články