Quantcast

Programy v angličtině z pozice Czechlink

| Tisk

Při hledání nové pracovní příležitosti se řada lidí setkala s požadavkem na znalost cizích řečí. V dnešní době nic neobvyklého, protože spousta firem (zejména se zahraniční účastí) u nových zaměstnanců požaduje zejména jazykovou vybavenost zájemce o práci.

I sebelepší znalosti cizího jazyka se bez stálého kontaktu s řečí postupně zhoršují. Pro udržení vědomostí je vhodné také sledovat TV programy v daném jazyce. Česká televize nám oproti dřívějšku v poslední době na obou okruzích poskytuje velmi omezenou možnost jazykového vzdělávání. Příjem duálního vysílání, kdy je možně přepnout zvukový doprovod na originální řeč, je omezen. Pro soustavné opakování jazykových znalostí je to často nedostačující. Velmi dobrou volbou pro studium cizích jazyků je příjem satelitní zahraniční televize a rozhlasu.

Jaké nekódované anglické programy (resp. stanice v angličtině) můžeme přijímat volně? Na nejsledovanějším evropském satelitním systému Astra na pozici 19.2°E bude zájemce zklamán - vedle několika zpravodajských, informačních kanálů a pár dalších stanic je nabídka programů v angličtině velmi omezená a málo atraktivní.

Pro příjem několika desítek dalších TV a R programů v angličtině však stačí velmi málo: přeladit přijímací parabolu o pouhých 9° na východ, kde jsou na pozici 28.2°E zaparkovány další družice společnosti SES Astra - tj. Astra 2A, Astra 2B a Astra 2D. Na současně přijímatelné sousední pozici 28.5°E (kde vysílá i paket Czechlink) je umístěn i satelit společnosti Eutelsat - Eurobird 1.
Situace je výhodná zejména pro majitele zařízení pro příjem českých programů (Czechlink). Nastavením paraboly na pozici pro příjem Czechlink (28.5 E) totiž mohou zájemci přijímat i velké množství programů v angličtině ze sousední družice 28.2 E. Možnosti příjmu dalších atraktivních programů vyplývají pouze z velikosti použité paraboly, viz níže.

Pozici 28.2/28.5°E (dále jen 28.2°E) obsadila drtivou většinou transpondérů společnost BSkyB, provozovatel britské placené televize Sky Digital. Většina televizních programů je zakódována systémem NDS Videoguard (příjem programů běžným způsobem nelze). Volných TV a R programů, které se dají přijímat, je však několik desítek. Vedle mnoha nákupních kanálů a několika programů pro věřící najdeme i skutečné "poklady", které se na ostatních družicích většinou kódují.

Přehled vybraných TV a R programů na pozici 28.2°E jsme zařadili do osmi skupin.

PŘÍJEM PROGRAMŮ VEŘEJNOPRÁVNÍ BBC
Programy v angličtině ze satelituPřes "britskou" družici Astra 2D vysílá i britská veřejnoprávní BBC (British Broadcasting Corporation) všechny svoje regionální TV okruhy, interaktivní kanály a rozhlasové programy. Všechny programy jsou vysílány od 10.7.2003 volně poté, co BBC neprodloužila smlouvu o užívání kódovacího systému Videoguard. Na rozdíl od ostatních družic Astra má Astra 2D speciální vyzařovací diagram, kterým pokrývá hlavně britské ostrovy ale i část západní Evropy (Francii, země Beneluxu a část. i Německo). Přechod z původních družic Astra 2A/2B na 2D byl zřejmý: z důvodu autorských a vysílacích práv bylo pro nekódované vysílání BBC nutné omezit příjem stanic BBC mimo britské ostrovy. Pochopitelně i toto omezení příjmu se majitelům práv nezamlouvá.

Příjem programů BBC je "částečně možný" i v České republice ale i na Slovensku (kmitočty 10,773 H; 10,788 V; 10,803 H; 10,818 V; 10,847 V vždy SR 22000, FEC 5/6). V západních, středních a severních Čechách lze uskutečnit příjem transpondérů s horizontální polarizací, na středním Slovensku pak jedině transpondéry s vertikální polarizací. Ve všech případech je ale nutná parabola o větších rozměrech. Ve středních Čechách (Praha) lze BBC přijímat už od 165 cm paraboly, na středním Slovensku pak s parabolou od 190 cm.

Přes evropskou Astru 2B vysílá BBC pouze na jediném transpondéru - na freq. 12,441 GHz (pol. V, SR 27500, FEC 2/3) - několik interaktivních kanálů a dva rozhlasové programy BBC Radio 2 a BBC Radio 4 FM.

Programy v angličtině ze satelituPROGRAMY PRO DĚTI A MLÁDEŽ
Pro nejmenší diváky jsou určeny TV programy POP a POP PLUS. Stanice vysílají denně od 7. do 21.hodiny animované pohádky a oblíbené videoklipy. Nalezneme je na frekvenci 11,426 GHz (polarizace vertikální). Pro teenagery je určena stanice Rapture TV s nabídkou klubové hudby a magazínů životního stylu (kmit. 11,488 GHz, pol. V).

FILMY
Klasické hollywoodské filmy nabízí kanál TCM UK. Stanice - na rozdíl od některých jiných paketů - zde vysílá celých 24 hodiny denně (kmit. 12,051 GHz, pol. V).

ZPRAVODAJSTVÍ
Zpravodajské TV stanice jsou v poslední době stále častěji vyhledávány. Nabídka volných stanic je velmi dobrá. Na kmit. 12,032 GHz (pol. H) najdeme poměrně málo známou stanici ITV News Channel, konkurenční Sky News pro Velkou Británii a Sky News pro Irsko vysílá na freq. 12,207 GHz (pol. V). Známou americkou zpravodajskou CNN International zachytíme na freq. 12,051 GHz (pol. V). Na kmit. 12,129 GHz (pol. V) pak můžeme sledovat přenosy z britského parlamentu (BBC Parliament).

SPORT
Sportovní fanoušci naleznou na pozici 28.2°E celkem 4 sportovní TV kanály tzv. magazínového typu. Na freq. 11,681 GHz (pol. V) program věnovaný exterémním sportům a souvisejícímu životnímu stylu - Extreme Sports Channel UK. Prozatím volně je vysílán specifický sportovní kanál věnovaný jedinému sportu - golfu. Stanice pod příznačným názvem The Golf Channel vysílá na kmit. 11,390 GHz (pol. H). Příznivci motorismu naladí na freq. 11,527 GHz (pol. V) francouzskou stanici Motors TV UK. Poměrně nová stanice I SPORT TV nabízí interaktivní sportovní pořady (kmit. 11,546 GHz, pol. H).

HUDBA A UMĚNÍ
Chcete mít přehled, co "letí" ve světě hudby? Stačí naladit program s aktuálními videoklipy - Chart Show TV (kmit. 11,488 GHz, pol. V). Naopak, hledáte-li videoklipy minulých let, může být dobrou volbou stanice The Vault (11,426 GHz, pol. V), která nabízí převážně videoklipy 80. a 90.let. Další hudební stanice s tajemným názvem Channel U dává divákům jasno už svým podtitulem - urban music (kmit. 11,390 GHz, pol. H). Na stejných parametrech naleznou diváci umělecký kanál Performance, který lze zhruba přirovnat k francouzským programům Mezzo a Arte. Klasickou i moderní hudbu nabízí stanice Classic FM TV (kmit. 11,488 GHz, pol. V), provozovatele úspěšného britského rádia Classic FM.



DOKUMENTY
Dokumentární kanál Reality TV netřeba našim divákům zvlášť představovat. Pro neznalé jen krátce: Reality TV nabízí zajímavou směs akčních, emocionálních a hlavně skutečných dokumentů a hraných dokumentů z prostředí policie, pohotovosti, záchranky, hasičů. Reality TV UK volně jen v paketu Sky Digital na kmit. 12,344 GHz, pol. H. Druhý program, který jsme zařadili mezi dokumentární kanály, je cestopisný TV program Travel Channel (kmit. 12,051 GHz, pol. V).

ROZHLASOVÉ PROGRAMY
V nabídce Sky Digital je zhruba 60 nekódovaných rozhlasových stanic. Většinu rádií najdeme na kmit. 12,324 GHz (pol. V) a 12,344 GHz (pol. H). K těm nejzajímavějším patří bezesporu hudební. V nabídce najdeme i stanice s vyhraněným hudebním žánrem - Jazz FM 102.2 (jazz), Classic FM UK (tzv. vážná hudba), Capital GOLD 1548 (oldies), Planet Rock (rock) či klasická hitová rádia Core, Kiss 100, Smash! Hits Radio či The Mix.

ZÁVĚR
Pozice 28.2°E (28,5°E) nabízí divákům nejlepší výběr volných nekódovaných televizních a rozhlasových programů v angličtině. Možnosti příjmu těchto programů jsou výhodné především pro majitele zařízení pro příjem domácích platforem Czechlink a Slovak Link. Rozhodujícím a zároveň omezujícím faktorem, díky vyzařovacím paprskům družic, je použití parabol různých velikostí.

redakce





Reklama




Vybrané články