Quantcast

Telenor plánuje satelit Thor 7

| redakce | tisk

Za dva týdny bude vynesena nová telekomunikační družice skandinávského satelitního operátora Telenor Satellite Broadcasting (TSBc) - Thor 6 z kosmického střediska Kourou (Francouzská Guyana) prostřednictvím společnosti Arianespace. Raketa vynese také družici NSS 12.

Thor 6 bude pracovat na pozici 1°W a nahradí družici Thor 3, která bude v příštím roce na konci své životnosti. Thor 3 pak může řadu let pracovat na jiné pozici.

Satelit Thor 6 je určen zejména pro posílení pozice operátora v regionu střední a východní Evropy pro více než 15 milionů TV domácností v celé Skandinávii a CEE regionu. Pro Skandinávii bude nový satelit příležitostí pro rozšíření nabídky programů ve vysokém rozlišení.

Telenor hledá možnosti využití jiných nosných raket pro své další satelity, aby mohl snížit ceny svých služeb. Ne všichni zákazníci v CEE regionu si nemohou dovolit platit za pay-tv ceny jako v západní Evropě. Telenor by proto mohl využít služby čínských raket Great Wall a Long March systems. Operátor ale musí rizika dohodnout s pojišťovnami.

Zatím je ještě příliš brzy, zda budoucí satelit Thor 7 využije netradiční nosné rakety. Thor 7 nebude satelitem pro Skandinávii ale naopak pro rozvíjející trhy. Operátor má čtyři až pět možností - jednou z nich je vybudování satelitu s 11 transpondéry. Plány kolem Thor 7 bude Telenor dále řešit až po vynesení Thor 6, což je naplánováno na 29.10.2009.

zdroj: Rapid TV News





Reklama




Vybrané články