Quantcast

Eutelsat bojuje o svobodné vysílání

| redakce | tisk

Satelitní operátor Eutelsat se vyjádřil k satelitnímu šíření programů BBC Persian a Voide of America v perském jazyce. Oba programy jsou předmětem opakovaného a úmyslného rušení neznámými subjekty.

Eutelsat proto provádí různé technické úpravy směřující k zajištění šíření programů BBC Persian a Voice of Americe na satelitu Hot Bird 8 (13°E). Od počátku března 2010 vysílají tyto stanice bez rušení.

Když se poprvé objevily rušení, Eutelsat se rozhodl šířit programy BBC Perian a Voice of America na jiných satelitů ve své flotile, které jsou odolnější proti rušení ze strany Íránu. V současné době proto BBC Persian a Voide of America vysílají prostřednictvím družice Eutelsat W3A (7°E).

V posledních 10 měsících Eutelsat podal mnoho stížností u francouzských a mezinárodních regulačních orgánech na záměrné rušení satelitního vysílání. První stížnost byla doručena ANFR (Agence nationale des frekvence Française) v květnu 2009. Druhá k ITU-R v únoru 2010. Jednání je naplánováno na období mezi 22. a 26. březnem 2010.

16.března 2010 francouzské, britské a německé ministerstvo zahraničí vyzvalo všechny členské státy Evropské unie (EU) k jednání na příštím zasedání Rady pro zahraniční věci, které se bude konat dne 22. března, o rušení satelitního vysílání.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články