Quantcast

Nat Geo: Unikátní dokument Restrepo

| redakce | tisk

Již tuto neděli mohou diváci National Geographic Channel (NGC) na svých obrazovkách shlédnout premiéru jedinečného celovečerního snímku Restrepo.

Dokument zachycuje 15timěsíční působení čety amerických vojáků v afghánském údolí Korengal, které bylo ještě před nedávnem považováno za jedno z nejnebezpečnějších bojišť světa. Tvůrci snímku - novinář a spisovatel Sebastian Junger a fotograf Tim Hetherington - zblízka zaznamenali každodenní život mužů na základně Restrepo, pojmenované na počest lékaře jednotky, který zahynul v boji. Diváci mohou z prvních řad sledovat nejen samotný boj a přestřelky, ale i humor či nudu provázející nasazení vojáků v této odlehlé oblasti. Jedinečnost dokumentu spočívá také v neobvyklém přístupu tvůrců, kteří se po dobu natáčení - s výjimkou samotné střelby - zcela zapojili do běžného života jednotky. Bezprostřednost pohledu na válečný konflikt je navíc posílena absencí rozhovorů s politiky či souvisejících komentářů. Hlavní a jediné slovo tak mají sami nasazení vojáci.

Film Restrepo získal v roce 2010 mj. Velkou cenu poroty pro dokumentární snímek na filmovém festivalu Sundance a byl zařazen do užšího výběru na Cenu americké filmové akademie, tzv. Oscara.

Snímek s příznačným mottem: „Toto je válka, ne příměří. Zbytek je na Vás.“ vysílá National Geographic Channel v neděli 23. ledna 2011 ve 21:00 hod.

Reprízy se dále uskuteční v pondělí 24. ledna v 0:00, 3:00 a 9:00 hodin, v neděli 13. února v 18:00 hodin a v pondělí 14. února v 6:00 hodin.

zdroj: NGC





Reklama




Vybrané články