Quantcast

10. výročí teroristických útoků z 11. září ve vysílání ČT24 a ČT2

| redakce | tisk

Teroristické útoky v New Yorku, k nimž došlo 11. září 2001, změnily nejen Spojené státy, ale celý svět. Česká televize připravila k 10. výročí těchto událostí na zpravodajské ČT24 speciál, který odvysílá 11. září od 14:30 do 18:50 hodin. Vysílání k výročí teroristických útoků ještě doplní dokument BBC Konspirační teorie o 11. září 2011. Odvysílá ho ČT2 v neděli 11. září od 20:30 hodin.

Speciál ČT24 přinese živě přenos ze vzpomínkové akce na Ground Zero v New Yorku, kde budou čtena jména obětí teroristických útoků. Čtyřikrát bude akt přerušen minutou ticha. Stane se tak přesně v okamžiku, kdy před deseti lety jednotlivá letadla zasáhla svůj cíl. Komponovaný pořad ČT24 nabídne divákům také živé vstupy a reportáže zpravodaje ČT v USA Michala Kubala, příspěvky zahraniční redakce ČT a vzpomínky těch, kteří pobývali v inkriminovaných okamžicích přímo v New Yorku. Chybět nebudou ani analýzy historiků, politologů a ekonomů.

ČT24 se rovněž zaměří na mezinárodní dění uplynulých deseti let a pokusí se odpovědět na otázky, které události z 11. září 2001 a jejich reflexe vyvolaly. Především se tvůrci a hosté speciálu zamyslí nad tím, jak se změnily Spojené státy a celý svět. Zajímat se budou i o to, kam se posunul mezinárodní terorismus, a jak se proměnila teroristická organizace Al-Káida. Ve vysílání nebudou však analyzovány pouze politické, ale i ekonomické souvislosti - především vazba mezi výdaji na válku, kterou vyvolaly události z 11. září a hospodářskou krizí, s níž USA a celý svět doposud zápolí. Ve vysílání se objeví i stoupenec alternativních pohledů na viníky útoků, které bývají souhrnně označovány jako konspirační teorie. V poslední části vysílání (18:30 - 18:50 hodin) nabídne ČT24 pohled do areálu Ministerstva zahraničních věcí České republiky, kde proběhne rovněž vzpomínková akce k 11. září.

Speciál ČT24 bude moderovat David Borek. Mezi hosty se objeví tehdejší zpravodajka ČT v USA Petra Flanderková, autor knihy Věže-příběh 11. září a zároveň i přímý účastník teroristického útoku i záchranných prací v New Yorku Jiří Boudník, amerikanista Jakub Klepš, odborníci na mezinárodní terorismus Blanka Makariusová a Ondřej Ditrych, bezpečnostní expert Marian Brzobohatý, političtí geografové Michal Romancov a Bořivoj Hnízdo, bývalý náčelník generálního štábu AČR Jiří Šedivý a další hosté.

Vzhledem k tomu, že se kolem útoků na „dvojčata“ vytvořily rovněž desítky domněnek a podezření, odvysílá ČT2 od 20:30 hodin dokument BBC Konspirační teorie o 11. září 2001, který se pokusí zorientovat se v těchto alternativních pohledech a objevit pravdu.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články