Quantcast

9E: Všechny kanáy Magyar Televízió a Duna Televízió v HDTV

| Martin Vyleťal | tisk

Maďarská veřejnoprávní televize Magyar Televízió společně s Duna Televízió uvedla dnes do provozu na satelitu Eutelsat 9A (dříve Eurobird 9A) na pozici 9 st. východně svůj DVB-S2 multiplex. Jako provider multiplexu je uvedena společnost eVision, která vlastní placenou televizi Hello HD.

DVB-S2 multiplex Magyar Televízió a Duna Televízió pracuje na kmitočtu 11,957 GHz, pol. V. Tato frekvence pracovala až do 4.3.2012 v normě DVB-S a šířila SD a HD programy maďarských veřejnoprávních médií. Od pondělí pracuje tento kmitočet v normě DVB-S2.

Překlopením multiplexu z DVB-S do DVB-S2 získali satelitní diváci možnost příjmu všech programů Magyar Televízió a Duna Televízió ve vysokém rozlišené (HDTV). Vedle národních kanálů M1 HD a M2 HD obsahuje i kanály Duna HD a Duna World HD. Všechny stanice jsou FTA - kromě M1 HD, která je z důvodu omezení vysílacích práv zakódována systémem Conax. V novém DVB-S2 muxu jsou také rozhlasové okruhy MR - tedy MR1 - Kossuth, MR2 - Petofi, MR3 - Bartok, MR4 - Nemzetisegi a MR5 - Parlament. Všechny jsou ve formátu AAC, MR4 je v klasickém MPEGu.

technické parametry:

• Eutelsat 9A (9°E), freq. 11,957 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK

SD distribuce programů Magyar Televízió a Duna Televízió (m1, m2, Duna, Duna World) pokračuje na kmitočtu 11,765 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK. Na tomto kmitočtu se vysílají i rozhlasové služby MR - MR 1 - Kossuth, MR2 - Petofi, MR3 - Bartok, MR4 - Nemzetisegi, MR5 - Parlament, Duna World Radio a Katolikus Radio. Vše FTA vyjma M1 (CA Conax).





Reklama




Vybrané články