Quantcast

Firma magnáta Murdocha si najímala hackery na ničení konkurence

| redakce | tisk

Britská firma patřící News Corporation mediálního magnáta Ruperta Murdocha údajně v minulosti najímala hackery, aby útočili na její konkurenci na britských ostrovech. Tvrdí to BBC v jednom ze svých připravovaných pořadů.

Na konci 90. let se News Corporation zaměřila na britskou placenou digitální terestrickou službu ONdigital. Tehdy šlo o hlavního konkurenta BSkyB, kterou Murdoch vlastní z 39,1%. K útokům na systém podmíněného přístupu ONdigital využila společnosti NDS, kterou vlastní právě Murdoch. NDS údajně prolomila kódovací systém ONdigital a klíče zveřejnila na pirátském webu. Píše o tom web Novinky.cz.

Správce hackerského webu přiznal, že od šéfa NDS dostával ročně až 60 tisíc liber (1,7 milionu korun).

ONdigital, vlastněná společnostmi Ganada a Carlton (nyní ITV), kvůli rozmachu pirátského příjmu v roce 2002 ukončila provoz pay-tv v DVB-T a oblast placené televize přenechala právě BSkyB.

Podle deníku The Guardian, ve které byl v době poradním ředitelem NDS Murdochův syn James, neexistují důkazy. Murdochovi právníci minulý týden pohrozili žalobou, pokud BBC plánovanou reportáž odvysílá.

NDS přiznala, že získala kódy ONdigital. Zdůraznila, že to o sobě není ilegální a učinila tak z analytických důvodů v rámci boje proti boji pirátství v sektoru pay-tv.

zdroj: Novinky.cz





Reklama




Vybrané články