Quantcast

EBU: Záměrné rušení je útokem na nezávislost médií

| redakce | tisk

Podle Evropské vysílací unie EBU (European Broadcasting Union) je stávající záměrné rušení satelitního signálu útokem na nezávislost médií. Cíleným rušením trpí některé kanály v perštině a arabštině.

S pirátským rušením satelitního signálu se potýkají provozovatelé televizního a rozhlasového vysílání jako například BBC, France 24, Deutsche Welle, Voice of America ale také i panevropský sportovní kanál Eurosport.

Francouzský satelitní operátor Eutelsat uvádí, že záměrné a cílené interference pocházejí ze Sýrie a Íránu.

"Přístup k informacím je univerzální lidské právo a nezbytnou součástí demokracie. Litujeme tento útok na svobodu médií," uvedl k tomu generální ředitel EBU Ingrid Deltenre.

Nejnovější rušení satelitního signálu může souviset s nedávným vypnutím 19 íránských kanálů provozované státní mediální organizací Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB). Eutelsat vypnul programy IRIB na základě tvrdších sankcí EU vůči Íránu.

V posledních letech Írán zarušil několik satelitních signálů, vyplývá to ze zprávy Mezinárodní telekomunikační unie (ITU). Podle pravidel ITU je úmyslné rušení signálu zakázáno. Letos v únoru proto ITU vyzval všechny země na světě, aby přijaly nezbytná opatření k zastavení úmyslného rušení satelitního signálu.

zdroj: Advanced television + vl. zpráva





Reklama




Vybrané články