Quantcast

freeSAT: Nova HD a Nova Sport HD bez výpadků ale jen v SD

| redakce | tiskobrázek k článku: freeSAT: Nova HD a Nova Sport HD bez výpadků ale jen v SD

Operátor satelitní platformy freeSAT vyřešil technické problémy s distribucí kanálu Nova Sport HD. Již nedochází k velmi častým rozpadům obrazu, které mohl divák zaznamenat první a druhý dubnový den.

Oba HD programy Nova Group - Nova HD a Nova Sport HD jsou zákazníkům freeSATu dostupné pouze v upscalované SD verzi. Divák si může povšimnout, že u stanic nejsou indexy "HD" a rozdíl divák zaznamená v době vysílání nativního HD obsahu - na upscalovaných SD verzích Nova HD a Nova Sport HD má lepší obrazovou kvalitu ale skutečného HD nedosahuje.

Důvody náhrady kanálů Nova HD a Nova Sport HD jejími upkonvertovanými SD verzemi operátor doposud oficiálně neuvedl. Ztráta HD feedu může souviset s ukončením distribuce Nova Sport v kabelových sítích UPC v Česku a na Slovensku.

Stojí za zmínku i skutečnost, že Nova v září loňského roku ukončila šíření kanálu Nova HD v celoplošném DVB-T multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting. Nova HD má být v nabídkách kabelových, satelitních a IPTV operátorů. Sesterská slovenská Markíza nedávno oznámila, že od května bude vybírat technický poplatek za HD verzi programu kvůli nákladům za modernizaci vysílací infrastruktury. Stejný poplatek zvažuje i konkurenční JOJ.





Reklama




Vybrané články