Quantcast

Sirotčinec pro nosorožce - doku série na Viasat Nature

| redakce | tisk

Mláďata nosorožců, která kvůli pytlákům často skončí bezbranná, ponechaná bez matky, zemřou buďto hlady, nebo steskem. Jednoduše zůstanou bez jakékoliv šance na budoucnost. Poprvé po mnoha letech je tu ale naděje. Nyní svitla sirotkům druhá šance na život.

Karen Trendler, vedena svými celoživotními zkušenostmi, kdy vychovala přes dvě stě nosorožčích sirotků, teď staví experimentální sirotčinec, jaký ve světě nemá obdoby. Je vytvořen exkluzivně pro oběti pytláctví zejména v Jižní Africe, a tak sirotci, předtím odsouzení k smrti, mohou nyní dospívat v sirotčinci.

Pod vedením Karen začíná tým citlivě pracovat a přetvářet zničené životy nosorožců, kteří byli svědky zmasakrování svých matek. Veterináři, pečovatelé a náhradní matky, které zpočátku spí pro jistotu vedle traumatizovaných mláďat, poskytují životně důležitou, praktickou podporu. Teprve až když oni skončí svou práci, může tým začít sledovat, zda se nosorožčí sirotci vůbec dokáží úspěšně integrovat do své nové rodiny.

Sirotčinec pro nosorožce - doku série na Viasat Nature
▲ Sirotčinec pro nosorožce - doku série na Viasat Nature

V sirotčinci najdete například čtyři místnosti se speciální péčí a komoru s intenzivní péčí, kde se nemocným mláďatům dostavá 24-hodinnové péče a léčby. K dispozici je trvale na místě i vrtulník s pilotem v pohotovostním režimu, který tak může neprodleně reagovat a vzlétat k mimořádným událostem a místům, kde se objevilo pytláctví.

Karen, známá jako "Nosorožčí matka", je přesvědčena, že rekultivací mladých nosorožců a vychováním a vypuštěním nových chovných párů zpět do divočiny, může její tým rapidně změnit situaci posledních přežívajících afrických nosorožců - ve volné přírodě jich už totiž zbývá jen asi 800.

Nenechte si ujít možnost podívat se pod pokličku tohoto úžas-budícího zařízení - doku série Sirotčinec pro nosorožce vždy ve středu, od 25. března do 29. dubna 2015, v 18:10 hodin na Viasat Nature.

zdroj: Viasat





Reklama




Vybrané články