Quantcast

Sojuz vynesl další dva satelity Galileo

| redakce | tisk

Nosná raketa Sojuz vynesla pro Evropskou komisi (EK) a Evropskou kosmickou agenturu (ESA) další dva satelity z projektu Galileo. Sedmý a osmý satelit Galileo vynesla společnost Arianespace v pátek 27.3.2015 v 18:46 hodin místního času (22:46 hodin našeho času).

Galileo je projekt vytvořený a financovaný Evropskou unií (EU). Zahrnuje nejmodernější technologie vyvinuté v Evropě ve prospěch svých občanů.

Galileo bude satelitní navigační systémy Evropy, který přinese celou řadu aplikací. Pro civilní použití velmi přesné určení polohy, nezávislé od jiných navigačních systémů. Galileo bude vyvíjet 5 služeb s globálním pokrytím, které jsou určeny pro odlišné účely: všeobecně veřejné, komerční, bezpečnostní, veřejné regulované & záchranné. Zahájení služeb je naplánováno na rok 2016.

Satelity Galileo jsou série FOC (Full Operational Capacity) a zhotoveny v Evropě. Hlavním dodavatelem je OHB System (Brémy). Užitečné zatížení dodala SSTL (Surrey Satellite Technology (Velká Británie), dceřiná společnost Airbus Defence and Space.

Pátý a šestý satelit Galileo byl umístěn na nižší pozici, než bylo původně zamýšleno. Arianespace jmenovala nezávislý tým s cílem vytvořit plán, který umožnil start rakety Sojuz v prosinci 2014.

Další start rakety Sojuz se satelity Galileo je naplánován na září 2015.





Reklama




Vybrané články