Quantcast

ČT art na stopě Mozarta

| redakce | tisk

Světová operní hvězda Rolando Villazón v loňském roce navštívila Prahu, aby osobně zjistila, jak vypadala premiéra opery Don Giovanni, která se ve Stavovském divadle konala v roce 1787. Kulturní program ČT art odvysílá dokument BBC o pražském pátrání mexického tenora v premiéře ve středu 27. ledna.

ČT art připomíná v tomto týdnu divákům dvou set šedesáté výročí narození hudebního génia Wolfganga Amadea Mozarta. Kromě britského dokumentu uvede v následujících dnech hned šest premiérových pořadů vztahujících se k osobě tohoto skladatele. Dnes večer zahájí odvysíláním známé opery Kouzelná flétna z festivalu u Bodamského jezera ze srpna roku 2013, ve kterém spoluúčinkuje i Pražský filharmonický sbor.

ČT art na stopě Mozarta
▲ ČT art na stopě Mozarta

Středa bude patřit dokumentu BBC, při jehož loňském natáčení Rollando Villazón navštívil Prahu. V dokumentu Mozart v Praze pátrá pěvec po výjimečnosti opery Don Giovanni. Přímo na místě se snaží pochopit všechny okolnosti vzniku díla a také to, jak vlastně tehdejší premiéra v Praze mohla znít a vypadat, jaké byly kulisy, osvětlení, kostýmy, herecká gesta, ale i scénické efekty. Věrná replika kulis, ve kterých byla opera poprvé uvedena, vznikla pro účely dokumentu v barrandovských ateliérech, včetně dobového osvětlení, kdy se hrálo za svitu svíček. Britský televizní štáb si navíc vybral ke spolupráci český orchestr Collegium 1704, který se specializuje právě na hudbu 17. a 18. století. S Villazónem kráčel po pražských ulicích a hovořil o lásce k Mozartovi i dirigent orchestru Václav Luks.

Sobotní večer zpestří divákům Artu komická opera o čtyřech dějstvích Figarova svatba. Dílo složené podle hry dramatika Pierra-Augustina de Beaumarchaise bude k vidění v provedení Metropolitní opery v New Yorku. Pondělní Mozart Gala pak shrne nejznámější předehry, árie a dueta z Mozartových oper. Na skladatelův život, zejména jeho závěr, nahlédne následně uvedený slovensko-německý film Zabudnite na Mozarta. A naopak nadějné mladé talenty, kteří se stali členy profesionálního orchestru a spolu s brněnskými filharmoniky odehráli v Janáčkově divadle velký symfonický koncert, představí středeční pořad Mozartovy děti 2015. Tematický program Artu k výročí narození skladatele pak zakončí právě opera Don Giovanni.

Přehled pořadů k 260. výročí narození W. A. Mozarta na ČT art:

pondělí 25. ledna: Kouzelná flétna
středa 27. ledna: Mozart v Praze
sobota 30. ledna: Figarova svatba
pondělí 1. února: Mozart Gala
pondělí 1. února: Zabudnite na Mozarta
středa 3. února: Mozartovy děti 2015
sobota 6. února: Don Giovanni

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články