Quantcast

Marek Wollner dnes získal prestižní Cenu Ferdinanda Peroutky

| redakce | tisk

Šéfredaktor reportážní publicistiky České televize Marek Wollner dnes obdržel prestižní novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky. Tu uděluje Sdružení Ferdinanda Peroutky s cílem zvýšit prestiž novinářské a publicistické profese těm osobnostem, které pokračují v rozvoji hodnot, jež reprezentoval jeden z nejvýznamnějších českých žurnalistů, jako je bezúhonnost, vysoká mravní integrita a osobní zodpovědnost za společenské důsledky jejich publicistického působení.

Marek Wollner působí v České televizi od roku 1999. Před dvanácti lety opustil post redaktora zpravodajství a pomáhal zakládat pořad věnovaný výhradně investigativní žurnalistice, Reportéři ČT. Ten dnes patří k nejsledovanějším formátům televizního zpravodajství a ročně nabídne kolem sto padesáti unikátních reportáží nejen z oblasti politiky, ale i ekonomiky nebo zahraničního dění.

Investigativní žurnalistika je nesmírně náročnou disciplínou. Vyžaduje důslednou analytickou práci se zdroji, dlouhodobou přípravu i mnohaletou novinářskou zkušenost. Díky profesionálnímu týmu Reportérů ČT a Marku Wollnerovi dnes ale může Česká televize divákům odkrývat každý týden zásadní informace, které často stojí na počátku takzvaných velkých mediálních kauz. Ocenění pro Marka Wollnera tak vnímám jako zasloužené a jsem rád, že Česká televize může Reportérům ČT poskytovat takové zázemí, které jim dává veškeré podmínky pro kvalitní práci,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Pořadatelé Cen Ferdinanda Peroutky ocenili Marka Wollnera za jeho přístup k žurnalistice, který se vtiskl do pořadu Reportéři ČT. „To, jak Marek Wollner chápe žurnalistiku, je možná nejlepším klíčem k pochopení významu a kvality tohoto pořadu. Sám pro sebe si vypěstoval několik jednoduchých pravidel, kterých se snaží držet. Patří k nim zásada, že novinář má povinnost hledat a odkrývat, co se skrývá za každou odpovědí, a ukázat její pozadí, případnou lež či zlo demaskovat,“ říkají za Sdružení Ferdinanda Peroutky Jan Dražan a Terezie Kaslová.

Marek Wollner před nástupem do České televize působil v Lidových novinách, týdeníku Respektu a spoluzakládal časopis Týden. V roce 2004 se stal redaktorem a později i moderátorem a dramaturgem pořadu Reportéři ČT. Dnes působí v redakci zpravodajství České televize jako šéfredaktor reportážní publicistiky, do které spadají rovněž pořady 168 hodin a Černé ovce.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články