Quantcast

Po Skylinku začal používat geoblokaci i freeSAT

| redakce | tisk

V pátek 1.7.2016 proběhly důležité změny v kódování programové nabídky satelitní platformy freeSAT. Operátor této služby, společnost UPC DTH, zavedl u vybraných programů geoblokaci a zablokoval tím divákům některé zahraniční programy.

Jde o zásadní změnu v kódování. Doposud operátor blokoval programy na úrovni set top boxu. S vlastním přijímačem bylo možné sledovat i nabídku operátora pro jiné regiony (slovenský, maďarský). Nyní je úroveň zabezpečení nastavena výše - na úrovni přístupových karet.

Od začátku tohoto měsíce nemohou klienti freeSATu v Česku a na Slovensku sledovat populární maďarské sportovní kanály Sport1 Hungary (Sport1 HD Hungary) a Sport2 Hungary. Na Irdeto a ICE kartách UPC bylo u těchto programů aplikováno regionální omezení a to maďarský region. České ani slovenské karty tento region nesplňují a jsou proto zmíněné programy našim divákům zablokovány.

Další úprava v kódování se týká klientů freeSATu v České republice. Zákazníkům s českou kartou byl zablokován mužský kanál Dajto provozovatele slovenské komerční televizní skupiny Markíza.

UPC DTH zahájila testy geoblokace v polovině května letošního roku u nově zařazeného maďarského programu FOX. Ten byl od počátku dostupný jen na maďarských kartách. Po úspěšných testech byla geoblokace rozšířena na další výše uvedené programy.

Geoblokaci používá i konkurenční česko-slovenská platforma Skylink. Kanál Nova International je nyní dostupný jen na Irdeto a ICE kartách Skylinku se slovenským regionem. Na kartách s aktivním českým regionem není možné tento program sledovat.

Regionální omezení Skylink používá také u slovenských stanic v době vybraných sportovních přenosů. Ty nejsou divákům v Česku dostupné.





Reklama




Vybrané články