Quantcast

Katastrofa SpaceX s Amos 6 bude nákladná

| redakce | tisk

Dne 1. září 2016 došlo během statického testu motoru k explozi nosné rakety Falcon 9. Mělo jít o generálku před plánovaným sobotním startem rakety s telekomunikačním satelitem Amos 6 izraelského satelitního operátora Spacecom.

Satelit Amos 6 byl zničen při požáru během testů. Společnost Space X, která nosnou raketu Falcon 9 provozuje, popsala událost jako "rychlý oheň". Facebook měl být klíčovým klientem nové družice.

Kosmický aparát Amos 6 nebyl pojištěn. SpaceX ale zajišťuje vlastní pojištění, takže provozovateli satelitu bude kompenzovat ztrátu. SpaceX vyplatí 39 milionů dolarů (34,9 milionů eur).

Nicméně se ukázalo, že někteří zkušenější satelitní operátoři nepovolují umístění satelitu na startovací rampě během předletových testů.

Satelitní operátor Spacecom je před prodejem. Za 285 milionů dolarů jej měl koupit čínský miliardář a prodej je nyní kvůli družici v ohrožení. Amos 6 měj zajistit kapacitu pro DTH služby izraelské pay-tv platformy YES. Provozovatel služby nyní musí využívat kapacitu jen na družicích Amos 2 a Amos 3.

Spacecom tvrdí, že je v dobré kondici a ještě jedná s čínskými potenciálními kupci. Náhradní družice za Amos 6 by mohla být vyrobena do dvou let.

Zákazníci, kteří si rezervovali kapacitu na Ammos 6 mohou použít starší družici Amos 3.

Spacecom údajně hledá 205 milionů dolarů za pojistné plnění od IAI (Israel Aerospace Industries), výrobce satelitu.

SpaceX řeší poškozenou pověst a bude nyní vyšetřovat anomálii. Další starty budou proto odloženy. SpaceX bude muset na Cape Canaveral rovněž rekonstruovat poškozenou primární odpalovací rampu 40, případně i Pad 39A.

zdroj: Advanced television





Reklama




Vybrané články