Quantcast

Skylink: Přechod na DVB-T2 není nutný. Divákům stačí 9 programů

| redakce | tisk

Česká republika nemusí zavádět druhou generaci digitálního pozemního vysílání ve standardu DVB-T2. Myslí si to provozovatel česko-slovenské satelitní platformy Skylink. Více než polovině domácnostem totiž postačuje 9 programů.

Podle nedávno realizovaného průzkumu Digimonitor pro České Radiokomunikace (ČRa) sleduje více než polovina diváků méně než 9 televizních programů a celou programovou nabídku tak obvykle ani nevyužívají. Přes stávající celoplošné pozemní DVB-T multiplexy 1 až 4 se v současnosti vysílá celkem 26 televizních programů. Další stanice jsou dostupné v některých lokalitách skrz tzv. lokální a regionální multiplexy.

"Většina domácností sleduje dle nedávno realizovaného výzkumu méně než 9 televizních programů. Pro jejich distribuci zcela jistě přechod na DVB-T2 nutný není," říká webu Parabola.cz Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, která platformu Skylink provozuje.

"Pokud mají provozovatelé terestrické platformy ambice oslovit náročnější klientelu s vyššími nároky na rozsah a kvalitu programové nabídky a konkurovat tak zavedeným placeným platformám, měli by technický upgrade své platformy financovat z vlastních prostředků," dodává Jaromír Glisník.

Česko, podobně jako jiné země, musí v následujících letech opustit pásmo 700 MHz (tj. K49 až K60), které je nově vyčleněno pro rychlý mobilní internet. Pro televizní vysílání zůstanou v pásmu UHF kanály 21 až 48. A právě kvůli omezení frekvenčního pásma česká vláda rozhodla, že ČR přejde na DVB-T2 s využitím kodeku HEVC, aby mohla být zachována stávající nabídka programů, případně aby mohly odstartovat další stanice.





Reklama




Vybrané články