Quantcast

Pantelio testuje HbbTV aplikace

| redakce | tisk

Operátor satelitní platformy Pantelio zahájil technické testy distribuce aplikací na bázi HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband). Součástí HbbTV nabídky je televizní archív řady stanic či také přístup k vybraným slovenským rozhlasovým stanicím.

HbbTV je v provozu na demonstračním kanálu Pantelio info. Po stisknutí tradičního červeného tlačítka se uživatelům zobrazí hlavní nabídka, která aktuálně obsahuje čtyři položky - Archív on-line, Videotéka, TV program on-line a Rádia on-line.

Pantelio testuje HbbTV aplikace
▲ Pantelio testuje HbbTV aplikace

Skrze Archív se uživatel dostane do televizního archívu odvysílaných pořadů některých stanic. Položka Videotéka má v budoucnu sloužit k objednání filmů. Třetí nabídka TV programy on-line je určena pro příjem regionálních stanic přes internet. Poslední nabídka Rádia on-line umožňuje poslech některý slovenských rádií.

HbbTV aplikace Pantelia jsou v testovacím režimu a zatím nejsou plně funkční. V plném provozu budou zřejmě od září, od komerčního spuštění Pantelia.

Pantelio testuje HbbTV aplikace
▲ Pantelio testuje HbbTV aplikace

Platforma Pantelio nebude další DTH platformou na našem trhu. Vysílání bude sloužit jako distribuční trasa pro menší poskytovatele internetového připojení, kteří získají přístup k balíku televizních programů a dalším službám (EPG, HbbTV a podobně).

Pantelio je produkt společnosti PanAccess. Většina programů této platformy je proto zakódována systémem PanAccess. Volně se vysílají jen slovenské regionální televize, zmíněný demo kanál Pantelio info a rovněž i zkušební vysílání slovenské sportovní stanice 213 4K.

technické parametry - Pantelio info:

Belintersat 1 (51,5°E), freq. 11,290 GHz, pol. H, SR 45000, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK, FTA

Pro distribuci programů a služeb používá Pantelio celkem tři 54 MHz transpondéry. Parametry multiplexů generují celkovou kapacitu přes 333 Mbit/s. Bohužel, vysoká hodnota symbol rate (45 Msymb/s) a FEC (5/6) znemožňují příjem programů na některých přijímačích.

Pantelio slibuje přes 50 programů v HD rozlišení a stejný počet stanic v klasickém SD rozlišení. Aktuálně šíří jen 8 HD programů.





Reklama




Vybrané články