Quantcast

Ukrajinské mediální skupiny jednohlasně pro kódování

| redakce | tisk

Čtyři největší ukrajinské mediální skupiny dospěly k předběžné dohodě o kódování bezplatných programů na satelitu. Přibližný termín zakódování ukrajinských stanic na satelitu je stanoven na jaro 2018.

Zakódováno může být celkem 23 televizních programů, které se v současnosti vysílají FTA přes satelity Astra 4A (4,8°E) a Amos 3/7 4°W).

Dnes tvoří přední mediální skupiny na Ukrajině Inter, StarLightMedia, Media Group Ukraine a 1+1 Media. Tyto skupiny nabízejí programy na satelitu bez jakýchkoliv poplatků: Inter, NTN, K1, K2, Mega, Piksel, Zoom, Enter Film, STB, ICTV, Novyj, M1, M2, OCE, Ukraina, NLO TV, Indigo TV, 1+1, 2+2, TET, Plus Plus, Unian TV i Bigudi.

Kódování programů největší mediálních skupin, které jsou spojeny s různými oligarchy, se stane bezprecedentní událostí na mediálním trhu. Nikdy nekonali v plné shodě. Skupina Inter donedávna nechtěla kódovat své programy na satelitu, ostatní měli opačný názor. Po zakódování konkurenčních ukrajinských programů na satelitu z toho mohla skupina Inter těžit a získat řadu diváků jiných stanic. Bližší informace o kódování ukrajinských programů na satelitu mají být zveřejněny na konferenci začátkem listopadu.

Podle zástupce ukrajinského regulátora médií se vyjednávačům podařilo přesvědčit ukrajinskou skupinu Inter, že má zakódovat své programy na satelitu. A také mediální skupiny již vydělávají z distribuce svých programů v kabelových a IP sítích.

Po významném poklesu hodnoty národní hřivny v roce 2014, všichni provozovatelé televizního vysílání začaly hledat další příjmy. Příjmy z reklamy jsou nedostatečné. Ukrajinští oligarchové, aby si udrželi své podíly na trhu, museli do programu investovat stovky milionů ročně. V loňském roce se jim podařilo přinutit provozovatele kabelových sítí k placení poplatků za distribuci hlavních programů.

Broadcasteři očekávají, že stejnou cestou půjde i satelitní televize. Nyní si za legální přístup k satelitním programům platí jen kolem 200 tisíc lidí na Ukrajině. Po zakódování programů se jejich počet může zvýšit. Růst bude ale záviset i na samostatných operátorech a jejich marketingových aktivitách. Na Ukrajině má satelitní anténu zhruba 4,5 milionu domácností. Podle analýzy nebude zhruba 1 milion domácnosti platit za televizní programy a tyto diváci zůstanou u zbývajících FTA programů na satelitu.

Odhady odborníků jsou však velmi pesimistické. Mediální skupiny pravděpodobně nepřesvědčí mnoho Ukrajinců, kteří jsou zvyklí sledovat televizi zdarma. Přibližně 30 až 40 procent diváků ve městech přejde ze satelitní televize na nekódované vysílání v pozemní síti operátora Zeonbud. Kabelové sítě může upřednostňovat pouze 20 až 25 procent lidí. Na konečné výsledky bude mít i vliv vypnutí analogového pozemního signálu a také jak budou fungovat DVB-T2 multiplexy operátora Zeonbud.

zdroj: satkurier.pl + biz.liga.net





Reklama




Vybrané články