Quantcast

Atmedia: Odložená sledovanost na TV trhu neustále roste

| redakce | tisk

Televizní diváci stále častěji sledují své oblíbené pořady zpětně, a to zejména seriály, filmy a dokumenty. Díky tomu vykazují nejvyšší odloženou sledovanost tematické stanice zaměřené právě na tyto žánry.

Tento fakt dokládají stanice zastupované společností Atmedia, u nichž odložená sledovanost dosahuje již téměř 6 % z celkové sledovanosti a na televizním trhu tak výrazně převyšuje celorepublikový průměr. Informovala dnes o tom společnost Atmedia.

V dnešní době už se diváci nechtějí ohlížet na přesný čas, kdy televizní pořad začíná, a raději si ho zpětně přehrávají ze záznamu v době, která jim vyhovuje. Takto lze popsat odloženou sledovanost, která je v České republice od roku 2013 součástí elektronického měření sledovanosti. Možnosti zpětného přehrávání pořadů využívá stále více diváků, díky čemuž se odložená sledovanost neustále zvyšuje. To ostatně potvrzují i data z posledních pěti let - zatímco v roce 2013 byl její podíl na celkové sledovanosti 0,69 %, letos v březnu poprvé překonal 4% hranici.

Diváci si nejčastěji zpětně přehrávají pořady konkrétních žánrů, které si nechtějí nechat ujít. Jde především o epizody oblíbených seriálů, filmy a také dokumenty. Není tedy divu, že tematické stanice zaměřené právě na tyto žánry patří mezi stanice s nejvyšší odloženou sledovaností.

Vývoj odložené sledovanosti
▲ Vývoj odložené sledovanosti

Příkladem mohou být tematické stanice zastupované společností Atmedia, které letos v červnu poprvé překonaly hranici 6% podílu odložené sledovanosti na celkové sledovanosti. Michaela Vasilová, jednatelka Atmedia, doplňuje: „U některých stanic Atmedia se dokonce podíl odložené sledovanosti na celkové sledovanosti přibližuje 20 %. Přitom průměrný podíl odložené sledovanosti na českém televizním trhu byl v prvním pololetí 3,96 %.“

Na neustále rostoucí odloženou sledovanost reagoval TV trh zavedením nové televizní měny, která zahrnuje živou sledovanost a odloženou sledovanost až do tří dnů zpětně. Zavedení této měny je velkým přínosem právě pro tematické televizní stanice s vysokou odloženou sledovaností. „Díky tomu můžeme zadavatelům televizní reklamy nabídnout více GRPs, které jsou zároveň hodnotnější. Na reklamní kampaně se totiž v rámci odložené sledovanosti dívají velmi atraktivní cílové skupiny diváků, nejčastěji mladší diváci s vyššími příjmy,“ uvádí Michaela Vasilová.





Reklama




Vybrané články