Quantcast

Nelegální poskytovatelé IPTV vydělávají 1 miliardu eur

| redakce | tisk

Podle nové zprávy Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví EUIPO začala spotřeba pirátských filmů, televizního a hudebního obsahu v Evropské unii klesat. Přístup k pirátskému internetovému obsahu v EU je již výrazně menší, ale nelegální poskytovatelé IPTV vydělávají velké peníze - odhaduje se kolem 1 miliardy eur.

Výzkumy ukazují, že celkový přístup k pirátskému obsahu v EU se mezi lety 2017 a 2018 snížil v průměru o 15,1 procenta.

Nejrychlejší pokles byl zaznamenán při používání pirátské hudby s průměrným 32% poklesem v celé EU. Dále přístup k pirátským filmům poklesl o 19,2% a pirátským televizním kanálů poklesl o 7,7%.

Průměrný uživatel internetu v EU během prvních devíti měsíců roku 2018 přistoupil k pirátskému on-line obsahu 9,7krát v měsíci a to jak přes pevná, tak i mobilní zařízení.

Report byl založen na souboru údajů pokrývající více než 70 miliard internetových připojení v období 21 měsíců od ledna 2017 do září 2018.

Další studie zveřejněná organizací EUIPO ukazuje, že až 13,7 milionu občanů EU používá neautorizovanou IPTV službu, což stojí 941,7 milionů eur ročně. Tyto ztráty jsou obrovské, představují téměř 1 miliardy eur ročně.

Škody jsou způsobeny jednorázovými platbami, nákupy nelegálních set top boxů nebo prodejem dlouhodobého předplatného neautorizovanými prodejci, jakož i penězi plynoucí ze zemí EU například do Číny, kde se prodávají nelegální předplatné například s přístupem do 10 pay-tv platforem v Evropě za směšné ceny.

Podle zprávy průměrný uživatel v EU zaplatí za neautorizovaný přístup k IPTV částku 5,74 eur měsíčně.

zdroj: satkurier.pl + EUIPO





Reklama




Vybrané články