Quantcast

TivúSat přechází na MPEG-4

| redakce | tisk

V prosinci letošního roku začnou programy italských mediálních skupin Mediaset a Sky Italia, vysílané v bezplatné satelitní službě TivúSat, přecházet z MPEG-2 na úspornější kodek MPEG-4/H.264. Jako první přijdou na řadu programy TV8 a Cielo.

K 1.12.2020 bude ukončena původní MPEG-2/SD distribuce italských stanic TV8 a Cielo. Zákazníci TivúSat mohou obě stanice již sledovat v lepší technické kvalitě - v HD rozlišení v MPEG-4.

Dne 1. ledna 2021 skončí v MPEG-2 všechny programy Mediasetu, vyjma hlavních stanic (Canale 5, Rete 4 a Italia 1). Do MPEG-4 budou překlopeny stanice Iris, La5, Italia 2, Mediaset Extra, 20, TGCom 24, Cine 34, Boing, Cartoonito, Focus a Top Crime. K nim se přidá i stanice La7d, která přejde na HD vysílání a to hned na Nový rok. Zvažuje se vysílání La7 HD. Vypnutí SD distribuce této stanice proběhne později.

Přechod na MPEG-4 nedávno odstartoval filmový kanál Paramount Network Italia, který na pozici 13°E spustil souběžnou SD a HD distribuci.

Migraci vysílatelů na H.264 na satelitu není definován zákonem. Jde o spontánní rozhodnutí provozovatelů, kteří pozorují, že je nejvyšší čas opustit starší kodek a divákům nabídnout vysílání v MPEG-4 v HD, případně v SD rozlišení. Zákazníci TivúSat se staršími přijímači proto musí v nejbližší době vyměnit přístroj za novější, který bude podporovat v MPEG-4/HD, lépe HEVC a 4K.

zdroj: dday.it





Reklama




Vybrané články