Quantcast

19,2E: Francouzská FTA rádia z nového TP

| redakce | tisk

Operátor francouzské satelitní pay-tv platformy Canal+ France zahájil distribuci domácích privátních a veřejnoprávních rozhlasových programů na novém transpondéru na satelitním systému Astra na pozici 19,2°E. Na novou kapacitu se přesouvají také mezinárodní rozhlasové stanice.

Canal+ pro volně vysílané rozhlasové služby bude používat transpondér na satelitu Astra 1N, na kmitočtu 12,285 GHz.

V rámci tohoto DVB-S2 multiplexu se nyní vysílají veřejnoprávní rozhlasové programy France Bleu, France Info, France Culture, France International, France Musique, komerční stanice Beur FM, Cherie FM, Contact FM, Europe 1, FIP, Jazz Radio, Fun Radio, MOUV, Nostalgie, Nova, NRJ, Qui FM, Radio Classique, Radio FG, Radio Melody, Radio Notre Dame, RFM, Rire et Chansons, RTL, RTL 2, Skyrock, Sud Radio, TSF Jazz, Virgin Radio a také mezinárodní stanice RFI International, BBC Arabic a BBC World Service.

Doposud se tato rádia vysílala na kmitočtu 12,363 GHz. Vedle změny frekvence se mění i FEC (ze 3/4 na 2/3), norma (z DVB-S na DVB-S2) a modulace (z QPSK na 8PSK). Prakticky to pro příjem znamená, že pro poslech stanic bude nutný novější přijímač s podporou normy DVB-S2. Stanice nadále zůstávají v audio kodeku MPEG.

nové technické parametry:

• Astra 1N (19,2°E), freq. 12,285 GHz, pol. V, SR 29700, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK

původní technické parametry:

• Astra 1N (19,2°E), freq. 12,363 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK





Reklama




Vybrané články