Quantcast

Euronews Ukraine by se mohl vrátit v roce 2021

| redakce | tisk

Kabinet ministrů Ukrajiny chce v příštím roce spustit ukrajinskou verzi panevropského zpravodajského kanálu Euronews. Na schůzi 21. října vláda pověřila ministra kultury a informační politiky Olexandra Tkačenka, aby jednal s provozovatelem mezinárodního kanálu Euronews.

Jedná se o důležitý krok v informační politice a při propagaci Ukrajiny ve světě. Uvedl Olexandr Tkačenko na sociální síti Facebook.

Připomeňme, že v roce 2010 byla rozhodnutím vlády Mykoly Azarova podepsána licenční smlouva mezi veřejnoprávním vysílatelem a Euronews na vytvoření ukrajinské jazykové verze kanálu. Dohoda byla platná na dobu pěti let od zahájení vysílání (měla platit do 24.8.2016) a po tomto období byla automaticky obnovena. Ukrajinská verze kanálu byla spuštěna 24. srpna 2011.

Na vývoj projektu bylo vyčleněno 85,5 milionů hřiven (v té době asi 8 milionů eur) na získání licence, pokrytí všech provozních nákladů souvisejících se spuštěním jazykové verze a platy pro ukrajinské novináře.

O rok později ale začaly problémy s financováním ukrajinské verze Euronews a v roce 2013 stát přestal plnit své závazky. Dluh veřejnoprávního vysílatele vůči Euronews se vyšplhal na 10,5 milionu eur.

Na konci roku 2014 chtěla nová vláda a vedení Ukrajinské národní teleradiokampani (NTKU) vypovědět smlouvu s Euronews z důvodu nedostatku financí na pokračování projektu.

V roce 2015 podal vysílatel z Lyonu žalobu a po NTK začal vymáhat dluhu ve výši 10,5 milionu eur. Vysílatel spor vyhrál a nástupce NTKU musel dluh zaplatit.

Na jaře 2015 NTKU zrušila licenci na vysílání ukrajinské verze Euronews. Místo toho byla licence udělena privátní mediální společnosti Inter Media Group. V létě roku 2016 se ale tento subjekt rozhodl od projektu odstoupit. Později ukrajinská verze Euronews byla finančně podporována samotným vysílatelem Euronews. Ukrajinská jazyková verze Euronews skončila 21. května 2017.

zdroj: detector.media + satkurier.pl





Reklama




Vybrané články