Quantcast

Polský Senát zamítl kontroverzní návrh zákona lex TVN

| redakce | tisk

Polský Senát zamítl kontroverzní návrh zákona o médiích, který bývá označován jako lex TVN. Druhá komora polského parlamentu zamítla kontroverzní nový zákon o rozhlase a televizi, který by podle kritiků mohl omezit svobodu médií.

Dne 9. září hlasovala většina opozicí ovládaného Senátu proti návrhu zákona.

Novela vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) stanovuje, že v budoucnu mohou v Polsku získat licenci k vysílání pouze cizinci, kteří "mají sídlo nebo bydliště v Evropském hospodářském prostoru". Kromě toho by byla stanovena podmínka, že držitel licence nesmí být závislý na osobě se sídlem nebo bydlištěm mimo tuto hospodářskou oblast.

Lex TVN (foto: satkurier.pl/TVN24.pl)
▲ Lex TVN (foto: satkurier.pl/TVN24.pl)

Kritici vlády předpokládají, že návrh zákona je zaměřen na soukromou televizní společnost TVN, která je prostřednictvím holdingu registrovaného v Nizozemsku součástí americké skupiny Discovery. Zpravodajský kanál TVN24 je kritický vůči vládnoucí PiS. TVN24 stále nezískala polskou vysílací licenci, ale již má nizozemskou licenci, takže bude vysílat bez ohledu na obstrukce ze strany polského regulátora médií KRRiT a polských úřadů.

Po hlasování v Senátu se návrh zákona vrací do polského parlamentu. Není však jisté, zda PiS získá dostatek hlasů pro jeho schválení. Vládní spojenectví bylo v srpnu narušeno mimo jiné sporem o tento zákon.

Tento zákon, známý jako lex TVN, výrazně zhoršil vztahy Polska s Washingtonem.
Po ostré kritice ze strany amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena dal polský prezident Andrzej Duda již jasně najevo, že zákon v současné podobě nehodlá podepsat. Návrh zákona pravděpodobně skončí v šuplíku, protože i tak napáchal spoustu škody.

Kasia Kieli, prezidentka a ředitelka společnosti Discovery pro Evropu, Blízký východ a Afriku (EMEA), ve svém prohlášení k hlasování v Senátu, které poskytla Broadband TV News, uvedla: "Senát dal jasně najevo, že návrh zákona je útokem na základní demokratické principy svobody slova a nezávislosti médií. Nadále se však obáváme o budoucnost TVN a nezávislých médií v Polsku, protože zákon může být ještě schválen Sejmem a licence pro náš zpravodajský kanál TVN24 nebude obnovena."

zdroj: satkurier.pl + BroadbandTVnews.com





Reklama




Vybrané články