Quantcast

Český rozhlas Brno slavnostně otevřel své prostory po čtyřleté rekonstrukci

| redakce | tisk

Kompletní čtyřletá rekonstrukce budovy regionální stanice Český rozhlas Brno je u konce. Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral a ředitelka Českého rozhlasu Brno Hana Ondryášová dnes slavnostně znovuotevřeli prostory nejstarší, největší a především nejposlouchanější regionální stanice Českého rozhlasu.

První etapa rekonstrukce budovy Českého rozhlasu Brno začala v roce 2017 a týkala celého nezbytného technického zázemí budovy v suterénu, kompletního přemístění celého programového archivu brněnského rozhlasu, který zahrnuje především jedinečné záznamy na magnetofonových páscích a gramodesek, a především zásadní přebudování již nevyhovujících studií a režií v přízemí, včetně největšího Studia 7.

Brněnský rozhlas začal vysílat hned rok po pražském 1. září 1924 a patří tak k nejstarším a největším rozhlasovým regionálním stanicím. Rekonstrukce historicky cenné budovy a modernizace činoherních a hudebních studií je dalším významným mezníkem pro regionální vysílání Českého rozhlasu,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Další etapy rekonstrukce postupně obsáhly celý zbytek budovy, včetně střešní zahrady, centrálního světlíku anebo unikátního mramorového schodiště. Architekti z brněnského ateliéru Tišnovka pod vedením Miloše Klementa navrhli opravy tak, aby vysílání Českého rozhlasu Brno nebylo narušeno. V budově tak dočasně vyrostlo i několik provizorních stěn proti hluku a prachu, které ochránily živé vysílání i natáčecí studia.

Celá rekonstrukce byla realizována za pečlivého a soustavného dozoru odboru památkového péče Magistrátu města Brna a pracovníků Národního památkového ústavu, protože se jedná o jednu z nejvýznamnějších realizací brněnského meziválečného funkcionalismu. Budova byla původně postavena v roce 1925-26 pro Českou banku Union, architektem byl Ernst Wiesner,“ doplnila ředitelka regionální stanice Český rozhlas Brno Hana Ondryášová.

Rekonstrukce umožnila přesunout vysílací studia do příhodnější a bezpečnější polohy v mezipatře. Nový moderní vysílací komplex je bezbariérový, jedinou neodstranitelnou překážku v podobě čtyř schodů zdolají imobilní návštěvníci pomocí speciálního schodolezu.

Slavnostní otevření zrekonstruované budovy Českého rozhlasu Brno se uskutečnilo dnes od 11:00 hodin ve foyer a Studiu 7 za účasti generálního ředitele ČRo Reného Zavorala, ředitelky ČRo Brno Hany Ondryášové nebo kmotry, herečky Zdeny Herfortové. Hostům na místě zahráli muzikanti z Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma se zpěvačkou Zuzanou Gamboa.

zdroj: ČRo





Reklama




Vybrané články