Quantcast

Türksat 5B bude vynesen 19. prosince

| redakce | tisk

Nová raketa Falcon 9 společnosti SpaceX vynese na geostacionární dráhu telekomunikační satelit Türksat 5B pro tureckého satelitního operátora Türksat. Satelit Türksat 5B, který vyrobila společnost Airbus Defence and Space s významnou tureckou účastí, bude poskytovat širokopásmové služby v oblasti zahrnující Turecko, Blízký východ a oblasti Afriky.

Zahájení provozu je již značně opožděné, protože se mělo uskutečnit v červnu.

Uplink Türksatu (foto: Türksat)
▲ Uplink Türksatu (foto: Türksat)

Türksat 5B bude vypuštěn 19. prosince 2021 během startovního okna od 3:58 do 5:28 GMT (22:58 - 0:28 EDT 18/19.12.2021) ze startovací rampy SLC-40 z kosmodromu Cape Canaveral na Floridě, s výhradou ohledně povětrnostních podmínek, protože pokud budou obtížné, další startovní okno bude o den později.

Türksat 5B, který bude naší nejvýkonnější družicí z hlediska kapacity a výkonu, má dvacetinásobnou kapacitu oproti standardní družici. Tento satelit bude mít poměrně velké pokrytí, kromě Turecka bude schopen pokrýt celý Blízký východ, Perský záliv, Rudé moře, Středozemní moře, severní a východní Afriku, Nigérii, Jihoafrickou republiku a oblasti v blízkosti těchto zemí. Se svoji kapacitou poskytne přenosu dat přes 55 Gb/s.

Türksat 5B, který má startovní hmotnost 4 500 kg a výkon 15 kW, je vybaven elektrickým pohonným systémem nové generace. Nový satelit bude rovněž poskytovat záložní služby satelitům Türksat 3A a Türksat 4A. Družice bude sloužit více než 35 let na pozici 42°E.

zdroj: satkurier.pl + Turksat





Reklama




Vybrané články