Quantcast

Německá verze RT vypnuta na 9E. Rusko hrozí sankcemi

| redakce | tisk

Německá verze ruského zpravodajského kanálu RT (dříve Russia Today) byla na satelitu Eutelsat 9B nečekaně vypnuta. Stanice RT auf Deutsch tak zmizela z programové nabídky na jednom ze satelitů z panevropským pokrytím.

RT DE začala vysílat teprve nedávno - 16. prosince 2021 - a od svého spuštění čelí snahám o zastavení distribuce programu. Po několika hodinách od svého spuštění zmizela z videoportálu YouTube, nyní se podařilo orgánům zastavit i satelitní distribuci.

RT auf Deutsch - snímek z demo smyčky před startem stanice
▲ RT auf Deutsch - snímek z demo smyčky před startem stanice

RT DE vysílala v HD rozlišení v jednom z DVB-S2 multiplexů na satelitu Eutelsat 9B. Ruskou stanici v německém jazyce tak mohli přijímat domácnosti v celé Evropě, v severní Africe a na Středním východě, kteří mají nasměrované paraboly na pozici 9°E. Vysílání německé mutace RT primárně cílí na německy hovořící země, ve kterých jsou paraboly ale nasměrované především na jiné satelity - Astra (19,2°E), případně Eutelsat Hot Bird (13°E). Vysílání RT DE zatím běží na satelitech Eutelsat (16°E) a Express (14°W) a je také dostupné ve formě živého streamu na de.rt.com a v mobilní aplikaci.

Podle provozovatele RT DE byla satelitní distribuce zastavena na popud německého regulátora Medienanstalt Berlin-Brandenburg (Mediální úřad Berlín-Braniborsko). RT tvrdí, že se "jedná o porušení Evropské úmluvy o přeshraniční televizi a překročení pravomocí ze strany úřadu". Program RT DE je licencován v Srbsku.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro RT prohlásil, že Rusko bude muset na vypnutí satelitní distribuce reagovat adekvátními sankcemi. Snaha o umlčení německé RT přicházejí v době rostoucího napětí mezi Ruskem a Západem a situaci na hranicích s Ukrajinou.

RT vedle RT DE provozuje zpravodajské stanice RT France, RT en Espaňol, RT Arabic, RT UK, RT America a dokumentární kanál v angličtině RT Documentary. Zpravodajské kanály, kontrolované Kremlem, přinášejí aktuální zpravodajství a informace z ruské perspektivy.





Reklama




Vybrané články