Quantcast

Al Jazzera končí s FTA distribucí na Turksatu

| redakce | tisk

Od 15. července 2022 již nejsou na satelitu Türksat 4A (42°E) dostupné zpravodajské kanály Al Jazeera English (Al Džazíra English) a Al Jazeera Arabic (Al Džazíra Arabic) od katarské vysílací společnosti Al Jazeera.

Turečtí diváci byli informováni o možnosti bezplatného příjmu HD kanálů prostřednictvím satelitu Eutelsat Hot Bird 13E (13°E) a také prostřednictvím webu YouTube. Důvod vyloučení víceleté distribuce nebyl uveden.

Od 15. července kanál Al Jazzera English SD nebude dostupný na satelitu Türksat 4A uvedl katarský vysílatel ve vysílání stanice (foto: Twitter/Turkish Allies)
▲ Od 15. července kanál Al Jazzera English SD nebude dostupný na satelitu Türksat 4A uvedl katarský vysílatel ve vysílání stanice (foto: Twitter/Turkish Allies)

Al Jazeera English a Al Jazeera Arabic byly distribuovány zdarma ( FTA) v SD rozlišení v silném západním paprsku družice Türksat 4A (42°E). Vydání bylo šířeno na freq. 12,458 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S/QPSK. V důsledku ukončení vysílání ztratili přístup jednotliví příjemci i předplatitelé satelitních platforem Digitürk, D-Smart a TiviBu.

To je špatná zpráva pro tureckého operátora Türksat, který chce do svých satelitů přilákat mezinárodní vysílatele. Nedávno se spojil se skupinou Rotana, dětskou Spacetoon TV a perskými vysílateli Damac TV a Farsi TV, ale nyní ztrácí významného vysílatele z Kataru.

Digitürk nedávno spustil vysílání Al Jazeera English HD na vlastním transpondéru z 11,855 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK. V současné době je signál kryptován systémem v Irdeto. Arabská verze Al Jazeera Arabic není součástí platformy.

Ostatní diváci v Turecku mohou přijímat programy z evropského satelitního systému Eutelsat Hot Bird na pozici 13° východně, ale ve většině případů to bude vyžadovat instalaci další antény. Arabská verze Al Jazeera HD je vysílána na tp. 93 (12,577 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK) na Eutelsat Hot Bird 13E (13°E). Anglická verze Al Jazeera English HD používá tp. 131 (11,137 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK). Kanály jsou nekódované (FTA).

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články