Quantcast

52E: Persiana Sport HD z nových parametrů muxu WNS

| redakce | tisk

Provozovatel multiplexu WNS (Wide Network Solutions) opět změnil parametry svého nejnovějšího multiplexu na satelitu na satelitu TürkmenÄlem/MonacoSat. Tentokrát se změnila přenosová rychlost (symbol rate) a také došlo k mírné korekci vysílací frekvence.

Nová DVB-S platforma WNS, která byla spuštěna koncem srpna letošního roku na kmitočtu 10,762 GHz, nedávno změnila FEC na 1/2 a nyní proběhly další, neméně významné změny v distribuci.

Persiana Sports HD - záběr z příjmu stanice
▲ Persiana Sports HD - záběr z příjmu stanice

Operátor této vysílací platformy snížil symbol rate ze 27500 na 17730 ksymb/s a frekvence se změnila na 10,756 GHz. Ostatní základní parametry se nezměnily. S redukcí celkové kapacity multiplexu se na volné kapacitě transpondéru objevil SCPC kanál Iran International HD, který byl před změnou parametrů původně součástí zmíněného muxu WNS.

Po změně parametrů WNS se v multiplexu vysílají stanice 4Kurd HD, AMC HD, Maxx TV HD, Persiana Rap HD, Persiana Sciece HD a především sportovní kanál Persiana Sports HD, který může být atraktivní i pro diváky u nás. Jinak je platforma WNS určena především pro persky hovořící publikum.

AMC HD - záběr z příjmu stanice
▲ AMC HD - záběr z příjmu stanice

AMC HD není v tomto případě filmový kanál AMC Networks. Jde o shodu názvu. AMC v tomto případě je zkratkou Asia Music Channel a zaměřuje se na výběr asijské hudby, zatímco Persiana Rap HD je určena fanouškům rapu.

Příjmové podmínky multiplexu WNS jsou ve střední Evropě velmi dobré, zejména v Čechách, kde pro příjem postačí parabola od průměru 60 cm, směrem na východ signál slábne a je nutná větší parabola (od cca 90 cm).

Iran International HD - záběr z příjmu stanice
▲ Iran International HD - záběr z příjmu stanice

Státní kanál Iránu s vysíláním do zahraničí Iran International HD se nyní vysílá jako SCPC kanál na kmitočtu 10,773 GHz. Vysílání i v tomto případě je volné ( FTA).

bývalé technické parametry - WNS multiplex (vysílání na těchto parametrech bylo ukončeno!):

• TürkmenÄlem/MonacoSat (52°E), freq. 10,762 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 1/2, DVB-S/QPSK, FTA

aktuální technické parametry - WNS multiplex (Maxx TV HD, Persiana Rap HD, Persiana Sport HD, Persiana Science HD, AMC HD):

• TürkmenÄlem/MonacoSat (52°E), freq. 10,756 GHz, pol. V, SR 17730, FEC 1/2, DVB-S/QPSK, FTA

aktuální technické parametry - Iran International HD:

• TürkmenÄlem/MonacoSat (52°E), freq. 10,773 GHz, pol. V, SR 7600, FEC 1/2, DVB-S/QPSK, FTA





Reklama




Vybrané články