Quantcast

NTV Plus: Návrat Pervyj kanal HD, Rossija 1 HD a NTV HD

| redakce | tisk

Hlavní dvě veřejnoprávní televize a ruský privátní kanál jsou abonentům ruské satelitní pay-tv platformy NTV Plus opět dostupné ve vysokém rozlišení (HDTV). Provozovatel obnovil distribuci stanic Pervyj kanal HD, Rossija 1 HD a NTV HD.

Veřejnoprávní televize Pervyj kanal HD a Rossija 1 HD a komerční televize NTV HD byly dlouhodobě součástí programové nabídky NTV Plus na pozici 36°E. Stanice byly šířeny ze satelitu Eutelsat 36B francouzského satelitního operátora Eutelsat.

Platforma NTV Plus (foto: ntvplus.ru)
▲ Platforma NTV Plus (foto: ntvplus.ru)

Za invazi Ruska na Ukrajinu vyhlásila EU několik balíků protiruských sankcí. Týkaly se například zákazu distribuce ruským státem financovaných programů RT (dříve Russia Today) na území Evropské unie. Francouzský regulátor požadoval zastavení i distribuce zakázaných programů, které Eutelsat šíří na svých kapacitách na území Ruské federace. Eutelsat ukončil šíření všech tří programů v HD rozlišení těsně před vánočními svátky.

Po měsíci se zmíněné HD programy vrátily do programového rastru. Tentokrát z nové frekvence ale z domácího (ruského) satelitu Express AMU1, který se rovněž nachází na pozici 36°E. Na provoz této družice jsou sankce krátké.

Všechny tři popisované programy se vysílají v MPEG-4 v HD rozlišení s vysokým video bit ratem cca 16 Mbit/s.

Stojí za zmínku, že programy Pervyj kanal, Rossija 1 a NTV byly během přechodného měsíčního období abonentům dostupné jen v klasickém SD rozlišení.

nové technické parametry - Pervyj kanal HD, Rossija 1 HD, NTV HD:

• Express AMU1 (36°E), freq. 12,207 GHz, pol. R, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, CA Viaccess





Reklama




Vybrané články