Quantcast

100 let Československého rozhlasu

| redakce | tisk

Český rozhlas a RTVS dnes společně slaví 100. výročí zahájení pravidelného rozhlasového vysílání na území tehdejšího Československa. V rámci oslav tohoto kulatého jubilea připravil Český rozhlas koncert ke 100. narozeninám, který v momentě, kdy uplyne přesně sto rozhlasových let, odstartuje večer v pražských Rigrových sadech.

Veřejné rozhlasové vysílání v Československu odstartovalo 18. května 1923 v Praze ze skautského stanu v Kbelích voláním „Haló, haló, zde vysílací stanice Radiojournalu“. Byla založena i společnost na rozhlasové vysílání v Československu pod názvem „Radiojournal, československé zpravodajství radiotelefonické.

Československo se tak stalo druhou evropskou zemí s pravidelným rozhlasovým vysíláním. V Evropě v té době vysílala pravidelný program jen BBC. První rozhlasové přijímače na Slovensku zdomácněly v roce 1924 a v tomto roce se začalo používat slovo "rozhlas", které nahradilo radiofonii nebo broadcasting.

Radiojournal, byl první název Československého rozhlasu a 3. srpna 1926 spustil pravidelné vysílání i v Bratislavě. Už v následujícím roce začal Radiojournal vysílat ze studia v Brně a v Bratislavě, v roce 1927 v Košicích, koncem 20. let v Ostravě a v roce 1936 v Banské Bystrici

Vznik Slovenského štátu v březnu 1939 znamenal i vznik samostatné státem kontrolované společnosti Slovenský rozhlas. Během SNP v srpnu až říjnu 1944 působil v Banské Bystrici Svobodný slovenský vysílač. Po nastolení komunistického režimu v roce 1948 byla zákonem ze dne 28. dubna 1948 zřízena jednotná státní organizace Československý rozhlas.

Politické změny po roce 1989 byly v rozhlase spojeny s obnovením svobody slova. Vznikla veřejnoprávní instituce Slovenský rozhlas na Slovensku a Český rozhlas v Česku.

K 1. lednu 2011 vytvořil Slovenský rozhlas se Slovenskou televizí instituci Rozhlas a televize Slovenska.

Generální ředitel RTVS Ľuboš Machaj se dnes na pozvání generálního ředitele Českého rozhlasu účastní oslav 100. výročí. „Československý rozhlas byl pro mě vždy domovem, tady jsem roky moderoval svůj první pořad, který se vysílal i v Čechách. 70 let jsme společně tvořili Československý rozhlas. Mnohé věci jsou v našich veřejnoprávních médiích rozdílné, ale věřím, že všechny dobré věci budeme i nadále společně sdílet. Tyto oslavy jsou pro mě i inspirací, protože za 3 roky nás na Slovensku čeká jubilejních 100 let od začátku vysílání rozhlasu na Slovensku,“ řekl ve svém proslovu generální ředitel RTVS Ľuboš Machaj.

Celý dnešní den se nese ve znamení oslav začátku vysílání Československého rozhlasu i v budově Českého rozhlasu v Praze. „Už sto let rozhlas vzdělává, informuje, baví a rozšiřuje obzory. Během své existence si našel důležité místo v životě několika generací posluchačů, z nichž mnohé doprovázel od útlého dětství. Československý rozhlas, dnes Český rozhlas, má za sebou dlouhou a pestrou cestu, během níž sehrál důležitou roli v dějinách naší země. Těší mě, že i při svých 100 letech je v očích veřejnosti v České republice nejdůvěryhodnějším médiem. Toto obdivuhodné jubileum by však nedosáhlo, kdyby nemělo své věrné posluchače. Jako poděkování za jejich podporu jsme v den narozenin rádia připravili v Riegrových sadech velkolepý koncert, na který všechny srdečně zvu,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Český rozhlas připravil během roku řadu speciálních akcí, retrospektiv a programových novinek, které vzdávají hold rozhlasu jako mediálnímu typu a rozhlasu jako národní kulturní instituci. Pod titulkem „Sto let je jen začátek“ čeká veřejnost bohatý program včetně unikátní výstavy v Národním technickém muzeu a dne otevřených dveří. Oslavy během celého roku budou poukazovat na pozoruhodnou cestu nejdůvěryhodnějšího veřejnoprávního média v České republice.

zdroj: RTVS





Reklama




Vybrané články