Quantcast

14W: Zakázané kanály Pervyj kanal a RTR Planeta v novém multiplexu

| redakce | tisk

V Evropské unii (EU) zakázané programy ruských veřejnoprávních vysílatelů Pervyj kanal a VGTRK (RTR) začaly vysílat na nových parametrech na satelitu Express AM8 na orbitální pozici 14 stupňů západně.

Novinkou je, že programy Pervyj kanal, RTR Planeta, Rossija 24 a Karusel International se nově vysílají v rámci jedné vysílací DVB-S2 platformy na kmitočtu 11,638 GHz. Jde o další změnu vysílacích parametrů těchto programů. Připomeňme, že stanice se po vypnutí distribuce na evropských satelitech objevily zpočátku jako SCPC kanály a v mini paketech na 14°W. Krátký čas se pak vysílaly přes družici Express AM6 (53°E), kde opět skončily a vrátily se jako SCPC stanice na pozici 14°W.

Pervyj kanal Europa - záběr z příjmu stanice
▲ Pervyj kanal Europa - záběr z příjmu stanice

Dnes došlo k další změně - vyjmenované stanice byly zařazeny do nového DVB-S2 multiplexu s vyšším symbol rate (30 Msymb/s). Ostatní parametry jsou velmi příznivé FEC 1/2 a modulace je použita jen QPSK. Příjem by měl být proto bezproblémový s parabolami malých rozměrů ve velké části Evropy.

Ruské veřejnoprávní televize Pervyj kanal a VGTRK jsou součástí protiruských sankcí a na území EU se vysílat nemohou - stanice se nesmějí vysílat prostřednictvím satelitu, kabelu či internetových platforem. Ruské stanice se k evropským divákům dostávají jen skrze ruské satelity, na které nelze uplatit sankce EU.

Stanice RTR Planeta a Rossija 24 je možné na pozici 14°W přijímat i z původních frekvencí z SCPC distribuce a mini paketu.

technické parametry - Pervyj kanal Europa, RTR Planeta Europa, Rossija 24, Karusel International:

• Express AM8 (14°W), freq. 11,638 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 1/2, DVB-S2/QPSK, FTA

technické parametry - RTR Planeta Europa:

• Express AM8 (14°W), freq. 11,484 GHz, pol. H, SR 3535, FEC 3/5, DVB-S2/QPSK, FTA

technické parametry - RTR Planeta Europa, Rossija 24:

• Express AM8 (14°W), freq. 11,025 GHz, pol. H, SR 6585, FEC 2/3, DVB-S2/QPSK, FTA





Reklama




Vybrané články