Quantcast

Výstražná stávka zaměstnanců RTVS

| redakce | tisk | názory

Na pondělí 10.6.2024 od 12:00 do 15:30 hodin je naplánována výstražná stávka zaměstnanců a spolupracovníků RTVS. Cílem stávky je stažení podle RTVS sporného návrhu zákona o STVR (Slovenské televizi a rozhlasu).

Podle názoru RTVS "tento návrh zákona a výroky, které ho provázejí, porušují slovenské ústavní právo na spravedlivé a uspokojující pracovní podmínky".

Stávka znamená přerušení práce. Půjde o první stávku v historii RTVS. "Po výstražné stávce situaci vyhodnotíme a jsme připraveni zorganizovat i další stávky," uvedla RTVS ve svém prohlášení.

Výstražnou stávku chce v pondělí zviditelnit "veřejnoprávním pochodem" od budovy Slovenského rozhlasu k Ministerstvu kultury SR, kde hodlá RTVS vystoupit s obhajobou veřejnoprávnosti.

Výstražná stávka RTVS proběhne několik dní předtím, než bude Národní rada Slovenské republiky ve druhém čtení projednávat Zákon o STVR, který bude znamenat zánik stávajícího veřejnoprávního vysílatele RTVS (Rozhlas a televize Slovenska) a vznik nového broadcastera STVR (Slovenská televize a rozhlas).

"Plánované legislativní změny ohrozí redakční a tvořivou nezávislost zaměstnanců a spolupracovníků RTVS," tvrdí RTVS, která zároveň upozorňuje na důvodné obavy z toho, že "ve strukturách STVR se objeví lidí, kteří už tu působili a jejich největší starostí bylo, aby se vysílání veřejnoprávní instituce nedotklo zájmů vládnoucích politiků," uvádí RTVS.

RTVS také upozorňuje, že zrušení respektované značky RTVS navíc přinese chaos a zbytečné finanční náklady. Zároveň připomněla, že před několika měsíci přišla téměř ze dne na den o třetinu svého naplánovaného rozpočtu. Muselo tak dojít ke škrtům a zastavení plánovaného rozvoje.

názory čtenářů




Reklama




Vybrané články