Quantcast

Cyfrowy Polsat testuje vysílání v HDTV

| redakce | tisk

Polská digitální pay-tv platforma Cyfrowy Polsat začala testovat vysílání ve vysokém rozlišení. Aktuálně nabízí v HDTV zápasy z právě probíhajícího fotbalového šampionátu na speciálním kanále Polsat Sport Extra HD.

Cyfrowy Polsat používá k vysílání HD přenosů signál evropského kanálu HD2, který produkuje firma Euro1080 mj. pro kina v celé Evropě. Vysílání HD2 je realizováno prostřednictvím satelitu Eutelsat W3A na pozici 7°E, na kmitočtu 10,880 GHz, pol. V, SR 17360, FEC 3/4. Vysílání je kódované systémem Irdeto 2.

Vysílání z tohoto satelitu je přijímáno v Polsku a retransmitováno na transpondér platformy Cyfrowy Polsat, satelitu Hot Bird 3 (13°E), na trp. č. 74, na kmit. 12,188 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4. Identifikace tohoto kanálu je TEST. Zvuk se vysílá volně v kvalitě 256 kbit/s, 48 kHz. Obraz je kódován systémem Nagravision2. Kanál je komprimován systémem MPEG-2. Logo HDTV kanálu je odlišné od používaného v SDTV.

Partnery Euro1080 v testech HDTV je vedle platformy Cyfrowy Polsat s Polsat Sport Extra také VT4, HRT, RTBF, KanalaTwee, LTV7 a La Deux.

Cyfrowy Polsat realizuje svůj experiment televize ve vysokém rozlišení s přijímačem Echostar VIP211. Tento set top box přijímá pouze tento kanál Polsat Sport Extra HD. Není potřeba žádná přístupová karta. Přístroj má rozhraní HDMI, i klasický komponentní na RCA + audio/video. Nemá žádnou zásuvku SCART. Kvalita vysílání Polsatu Sport Extra HD je celkově dobrá.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články