Quantcast

TRI R chce provozovat DVB-T v Maďarsku

| redakce | tisk

Maďarský Národní úřad pro komunikace (NHH) v minulém týdnu zveřejnil uchazeče o provoz digitálních pozemních vysílačů. Podklady pro výběrové řízení si vyžádalo celkem 9 firem, včetně mobilních operátorů Vodafone a Pannon. Do samotného tendru se přihlásily jen tři firmy. Jednou z nich je i konsorcium TRI R, které na Slovensku vlastní bývalé Rádiokomunikácie. TRI R se podle agentury MTI do tendru přihlásil prostřednictvím společnosti Digital Broadcasting, ve které má většinový podíl.

Informaci přinesl server Digimedia.sk a píše, že dominantní provozovatel terestrického vysílání v Maďarsku Antenna Hungaria patří od loňského roku francouzské telekomunikační skupině TDF. Akciová společnost TRI R je i provozovatelem satelitní platformy SkyLink (Astra 3A).

Antenna Hungaria se na rozdíl od TRI R zároveň přihlásila do tendru na provoz digitálního pozemního rozhlasového vysílání ve standardu T-DAB. Zájem stát se provozovatelem T-DAB sítě má i maďarský veřejnoprávní rozhlas Magyar Rádió Zrt.

NHH hodlá posoudit přihlášky uchazečů do 15 dní, pak začne vybírat operátora na základě obsahu nabídek. Vítěz má být znám v srpnu letošního roku. Do konce letošního roku by mělo mít Maďarsko dva DVB-T multiplexy.

Pozemní TV signály přijímá 20 až 25 procent maďarských domácností, připomání Digimedia.sk.





Reklama




Vybrané články