Quantcast

V Maďarsku odstartuje DVB-T koncem roku

| redakce | tisk

Maďarský parlament schválil rozhodnutí regulátora National Communication Authority (NHH) ohledně postupu přechodu na digitální pozemní vysílání a udělení licence společnosti Antenna Hungária Zrt. na provoz digitálních sítí.

Antenna Hungária Zrt. bude provozovat celkem 5 digitálních zemských sítí. První dvě z nich budou dostupné do doby odpojení analogových terestrických vysílačů v roce 2011. Multiplexy odstartují do konce letošního roku a budou pokrývat 59 procent území Maďarska. Programy v DVB-T sítích Antenna Hungária Zrt. budou používat kompresní formát MPEG-4/AVC, který efektivněji využije přenosovou kapacitu.

Společnost Antenna Hungária Zrt., jako vítěz tendru, musí do konce letošního roku spustit multiplex A a multiplex C pro DVB-T a také multiplex B pro mobilní TV vysílání v DVB-H. Multiplex pro mobilní vysílání bude zpočátku pokrývat jen 16 procent území Maďarska. Sítě s označením D a E odstartují v roce 2011 až 2012 po odpojení analogových TV vysílačů.

Antenna Hungária Zrt. bude provozovat také digitální rozhlasové vysílání ve standardu DAB+. Přechod na digitální rozhl. vysílání má být v Maďarsku dokončeno do konce roku 2014 za předpokladu, že pokrytí sítě dosáhne předepsané úrovně - pokrytí 94 procenta populace.

zdroj: NHH





Reklama




Vybrané články