Quantcast

ORF je spokojeno s HDTV

| Martin Vyleťal | tiskobrázek k článku: ORF je spokojeno s HDTV

Rakouská veřejnoprávní televize ORF zhruba před 3 měsíci zahájila pravidelné vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) a dnes zjišťuje, že udělala dobře. Roste zájem o high-definition TV jako takovou, program a také zařízení pro příjem.

"Současný trend ukazuje, že ORF učinila správné rozhodnutí," řekl Peter Moosmann, odpovědný technický ředitel projektu ORF v rozhovoru pro Digital Fernsehen. Reakce diváků byla velmi pozitivní. Tržby obchodníků za HD Ready či Full HD televizory neustále stoupají a odborníci podle vyjádření Moosmanna očekávají, že v dohledné době bude v rakouských domácnostech okolo 150 tisíc až 200 tisíc HD receiverů.

ORF považuje start kanálu ORF1 HD ve vysokém rozlišení za úspěšný. Moosmann je také přesvědčen, že HDTV vysílání bude ve střednědobém horizontu v celé Evropě převládat.

Kanál ORF1 HD zahájil testovací vysílání začátkem května letošního roku. Vysílání se naplno rozjelo o měsíc později se zahájením fotbalového šampionátu Euro 2008, který společně pořádalo Rakousko a Švýcarsko. ORF1 HD vysílá ve vybraných kabelových sítích v Rakousku a také přes satelit Astra (19,2°E). Z důvodu omezení vysílacích práv je satelitní signál kódován systémy CryptoWorks, Irdeto, Nagravision a Videoguard. Pro uživatele ORF karet a abonenty Premiere v Rakousku. S pravidelným HD vysíláním předběhla rakouská televize německé veřejnoprávní kanály ARD a ZDF, které hodlají spustit ostré HD vysílání se startem zimní olympiády Vancouver 2010. Podobně zvažuje i Česká televize (ČT).





Reklama




Vybrané články