Quantcast

Na podzim zahájí vysílání česká 24.cz

| Tisk

logoČeský televizní trh bude v letošním roce obohacen o nový český program 24.cz. 24.cz bude parlamentní televizní kanál, který přinese přenosy z Poslanecké sněmovny a Senátu České republiky. Stanice se objeví v kabelových sítích, na satelitu a pravděpodobně i v rámci DVB-T paketu CDG (Czech Digital Group), vedle TV Prima, jednoho kanálu ČT a TV Praha.

Projekt parlamentní televize vznikl na objednávku kabelové společnosti UPC Česká republika. UPC již v loňském roce oslovila několik vytipovaných firem s možnosti se zúčastnit tendru na provozovatele tohoto kanálu. Podle mluvčího UPC, pana Fr.Maliny, nebude stanici 24.cz nijak finančně podporovat, zajistí však technické zázemí pro vysílání. "Počítáme s výraznou technickou podporou a nebudeme se vyhýbat ani marketingové a PR podpoře," sdělil na dotaz RadioTV.cz. Podle jednatele Region Media Martina Müllera je způsob financování 24.cz obchodním tajemstvím, o němž bude firma nejprve informovat Radu pro vysílání během slyšení před udělením licence.

Olomoucká společnost Region Media, provozovatel 24.cz, zveřejnila charakteristiku své stanice na internetu: "Parlametní televizní vysílání tvoří nedílnou součást projektu T-Government, který je od roku 2003 zařazený v CDG - experimentálním vysílání digitální televize v Praze. V současné době připravujeme přímý přenos modulovaného signálu z Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu ČR satelitem pro území ČR i celé Evropy."

Stanice 24.cz zahájí vysílání ještě v tomto roce - někdy na podzim. Dokonce již bylo stanoveno přesné datum startu stanice, zatím je ale důvěrné. Společnost Region Media požádá Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o licenci k družicovému vysílání. Program 24.cz se objeví v kabelových sítích UPC, zatím není jasné, zda v omezené či rozšířené nabídce Klasik. Rozhodnuto ještě není ani o zařazení programu do nabídky satelitní UPC Direct.

Podle neoficiálních informací by jenom šíření signálu 24.cz mělo měsíčně přijít na šest miliónů korun.

Parlamentní kanály nejsou v zahraničí ničím neobvyklým. První vznikl už v roce 1979 ve Španělsku jako soukromý podnik financovaný sdružením provozovatelů kabelové televize. Kanál C-SPAN má dnes tři programy, z nichž jeden přenáší jednání Sněmovny reprezentantů, druhý ze Senátu a třetí se pod názvem Extra věnuje speciálním kauzám. Další parlamentní televize funguje ve Velké Británii a to již od roku 1989, tehdy jako společný projekt veřejnoprávní BBC a komerčních stanic, od r.1998 jako veřejnoprávní BBC Parliament. Stanice vysílá i přes satelit. Koncem dubna se přesunula na "britskou" družici Astra 2D (28,2°E). Příjem u nás je možný jen s větší parabolou.



V dubnu 1997 odstartoval v Německu veřejnoprávní parlamentní kanál Phoenix, společný projekt televizí ARD a ZDF. Vysílá v německých kabelových sítích, stejně tak i na satelitu v analogovém a digitálním přenosu ze satelitu Astra 19,2°E. Část programu je vyhrazena přímým přenosům z parlamentních debat.

O potřebnosti parlamentní televize se nedávno rozproudila diskuse také v sousedním Polsku. Tamní poslanci naléhají na veřejnoprávní TVP, aby vytvořila kanál, který by zprostředkoval přímé přenosy z jednání Sejmu a Senátu.

redakce





Reklama




Vybrané články