Quantcast

Od července nekódovaně ORF2

| Tisk

logoRakouská veřejnoprávní televize ORF dokončuje přípravy na spuštění nekódovaného satelitního vysílání. Dne 1.července zahájí ORF nekódovaný programový blok na druhém okruhu. Volné vysílání ORF2 začne denně v 16:00 hodin a bude končit 30 minut po půlnoci.

ORF má tři TV kanály - ORF1, ORF2 a TW1/ORF SPORT. ORF1 nabízí program pro většinového diváka s komerčně úspěšnými seriály, sitcomy a filmy, druhý program je zaměřen na náročnějšího diváka s magazíny, filmy i regionálním zpravodajstvím. Třetí program TW1/ORF SPORT nabízí kombinovaný program pro zájemce o turistiku a sport. Zatímco ORF1 a ORF2 jsou v současnosti kompletně zakódované, programy stanic TW1/ORF SPORT se vysílají volně. ORF dále přispívá do nekódovaného programu 3sat.

Myšlenka vysílat nekódovaně pořady ORF pro diváky v celé Evropě je již velmi stará. Do konce roku 2001 rakouská ORF provozovala speciální kanál ORF DIGITAL, který se vysílal v rámci německého paketu ZDF.Vision. ORF DIGITAL přinášel již tehdy vybrané programy ORF2, tedy takové ke kterým měla televize vysílací práva pro celou Evropu. Ve zbývajícím čase měli možnost diváci sledovat pořady TW1.

Rakouská ORF má na satelitu Astra 19,2°E pronajmutý celý jeden transpondér (freq. 12,692 GHz, polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6) na kterém vysílá jak ORF1, tak i ORF2 včetně všech regionálních okének. Programy jsou zakódovány systémy Betacrypt (pro uživatele starších přístupových karet), Cryptoworks (pro držitele nových dekódovacích karet ORF) a konečně i systémem Nagravision Aladin, tentokrát kvůli rakouským abonentům paketu Premiere. Vedle ORF v paketu vysílá i první rakouská komerční celoplošná televize ATV+, která začátkem června oslavila teprve první narozeniny. V paketu ORF Digital dále vysílají nekódované kanály TW1/ORF SPORT a rakouský videoklipový kanál go TV, dále pak několik volných rozhlasových programů. Pozorní diváci si jistě povšimli, že transpondér ORF je již značně přetížen - zejména v době vysílání všech regionálních okének. V zájmu úspory místa na transpondéru vysílají společný program mezi 19:00 a 19:25 hodinou TW1 a go TV.



Rakouský divák může již v tuto chvíli přijímat 3 nekódované televizní programy a řadu domácích rozhlasových stanic. Díky nekódovaným okénkům ORF2 a zájmu dalších rakouských broadcasterů o satelitní vysílání lze očekávat, že digitální televize bude u našich jižních sousedů získávat nové rozměry.

podle satkurier.pl

redakce





Reklama




Vybrané články