Quantcast

Květnové novinky na satelitech (II.)

| Tisk

Konec dubna je tu a již v neděli tu bude první den pátého měsíce letošního roku. I na květen připravila řada broadcasterů nových televizních a rozhlasových programů, které se objeví na placených platformách ale objeví se i řada volných stanic, které se budou snažit oslovit diváky (nejen) v celé Evropě.

Co přinesou provozovatelé v květnu? Přinášíme Vám souhrn informací o některých plánovaných a připravovaných programech, které by měly odstartovat během pátého měsíce letošního roku. Do zahájení vysílání jednotlivých stanic považujte informace o programech jako orientační, neboť se do startu programů může přihodit leccos a start programu může být proto odložen.

SPICE PLATINUM
Francouzská placená televize TPS (Television par Satellite) se rozšíří o první 24 hodinový porno kanál - Spice Platinum. Program Spice Platinum, který patří společnosti Playboy, se objeví v paketu TPS již 2.května 2005. Program naladí majitelé set top boxů od TPS na 110 kanálu.

Spice Platinum se vysílá jako součást programové nabídky skandinávské Viasat, bulharské Bulsatcom a kyperské Athina Sat TV. Od května pořady naladí i abonenti TPS. Doposud si tento kanál mohli zájemci předplatit samostatně - nutný byl modul a přístupová karta na tento kanál.

TPS slibuje pro příznivce erotiky další překvapení. Již v červnu se mají v paketu objevit další erotické kanály.

VIRGIN CLASSIC ROCK RADIO
Dne 1.května 2005 zahájí vysílání nová rozhlasová stanice Virgin Classic Rock Radio. Jedná se o odnož stanice Virgin Rock AM, která bude přinášet nejlepší rockové hity z posledních 40 let.

Virgin Classic Rock Radio bude vysílat přes satelit v rámci britské platformy Sky Digital na satelitu Eurobird-1 nebo Astra 2 na pozici 28,5°E, resp. 28,2°E. Uživatelé set top boxů Sky program najdou na 934.kanále. Frekvence stanice bude oznámena později.

Stejný program odstartoval v loňském roce (28.5.2004) ve Velké Británii v rámci DAB (Digital Audio Broadcasting).

ANIMAL PLANET
Italská pay-tv platforma Sky Italia (Hot Bird 13°E) se v květnu rozšíří o 4 programy - Animal Planet, Playhouse Disney a GXT. Animal Planet přinese pořady o světě zvířat. Programy stanice může již nyní přijímat více jak 237 miliónů domácností ve 160 zemích na světě ve 25 jazycích (mezi ně patří i čeština a slovenština). Proramy by měly oslovit především dětské diváky ve věku od 5 do 14 let a také celou rodinu. Testovací vysílání se objevilo na kmit. 11,996 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4. Signál je zakódován systémy Seca Mediaguard2 a Videoguard. Program se objeví na EPG kanále číslo 609.

PLAYHOUSE DISNEY
Playhouse Disney je nový kanál pro nejmenší děti ve věku od 2 do 5 let a je to další z programu koncernu Disney, který již v Itálii provozuje programy Disney Channel, Disney Channel +1 a Toon Disney. V Evropě působí kanál Playhouse Disney zatím jen ve Velké Británii, Francii, Španělsku a v Německu. Promo vysílání stanice se objevilo na kmit. 12,054 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4. Program bude kódován systémy Seca2 a Videoguard. Program se objeví na EPG kanále č.611 v programovém balíku Mondo SKY.

EUROSPORT 2
Eurosport 2 je nový sportovní kanál z dílny Eurosportu, který v Evropě zahájil vysílání 10.1.2005 a jednou z prvních platforem, která jej začala přenášet je domácí pay-tv UPC Direct. Nyní si další sportovní pořady budou moci vychutnat i diváci v Itálii. Eurosport 2 je v současné době distribuován v 8 platformách v 7 jazycích. Program je k dispozici pro 10 miliónů domácností. Eurosport 2 slibuje pořady, které se nevešly do programového schématu Eurosport. Diváci se mohou těšit i na bloky pořadů, které budou věnovány novým sportům.

Testovací vysílání se objevilo na freq. 11,862 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4. Program je kódován systémem Videoguard.

GXT
GXT se nový program z produkce Jetix, který bude opět určen mladým divákům ve věku od 12 do 17 let. GXT plánuje extrémní sporty, wrestling, hudbu, reality show a japonské animované filmy.

Testovací vysílání se objevilo na kmit. 12,731 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4. Program je zakódován systémy Seca2 a Videoguard.

TECHNISAT AUDIO KANÁLY
Německá firma Technisat rozšíří k 1.5.2005 svůj pay rádio paket o stanice Starsat Country, Starsat Gold, Starsat Hit-Express, Radio Swiss Classic, které tak doplní stávající programy Jazz Radio Berlin, Radio Caroline, Euroklassik 1, Wilantis a Radio Violla. Audio paket Technisatu se vysílá na satelitu Astra 19,2°E, na kmit. 12,670 GHz, pol. V, SR 22000, FEC 5/6. Signál je kódován systémem Conax. Dekódovací kartu je možné zakoupit i u našich prodejců se satelitní a anténní technikou.

GULLIVER TV
Francouzská společnost Lagardere a France Television připravují společně svůj vlastní televizní kanál pro děti. Stanice se bude jmenovat Gulliver TV a zahájí vysílání 10.května 2005. Kanál se objeví nejen v multiplexu digitální terestrické televize ve Francii ale také v rámci francouzské platformy AB SAT na satelitu Hot Bird (13°E), na kmitočtu 11,681 Ghz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4.

Lagardere bude vlastnit 49% podíl stanice, France Televisions 34% akcií a zbývající část připadá společnosti AB Group. Po kanálech Piwi, Tiji a Filles TV půjde ve Francii o další domácí dětský kanál.

Gulliver TV obsadí pravděpodobně pozici po hudebním kanálu ZIK TV, který ukončí vysílání.

LA LATINA TV
Již brzy se dočkají všichni příznivci latinskoamerických televizních pořadů. V plánu je francouzskojazyčný kanál La Latina TV, který má evropským divákům představit kulturu, životní styl a turistiku. Stanice měla odstartovat již v loňském roce na podzim, zahájení vysílání bylo ale několikrát odloženo.

La Latina TV přinese filmy, dokumentární pořady, sport, videoklipy a tipy stříbrného plátna. Samozřejmě nebude ani chybět latinskoamerická hudba. Start La Latina TV je naplánován na začátek května 2005. Promo vysílání se objevilo na družici Astra 19,2°E, na kmitočtu 11,509 GHz, polarizace vertikální, SR 22000, FEC 5/6.



RADIO BREMEN TV
Již 2.května 2005 bude plně v provozu na satelitu Astra 19,2°E již třetí transpondér německé veřejnoprávní ARD (Das Erste). Na kmitočtu 12,266 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4 probíhají od poloviny března technické testy.

Na novém transpondéru se objeví televizní kanál Radio Bremen, který bude přenášet nové regionální program rb.tv. Denně mezi 18:00 a 20:00 hodinou se zde budou vysílat pořady o Brémách. Zbývající čas bude vyplněn vysíláním televize NDR. V další fázi se zde objeví program Sárského rozhlasu. U příležitosti mezinárodního veletrhu IFA se v září zde objeví několik desítek rozhlasových stanic ARD (parabola.cz již referovala).

MOJA TELEWIZJA
Moja Telewizja je polská stanice, která doposud vysílá přes satelit Eutelsat Sesat na pozici 36°E. Během května se má objevit i na satelitu Astra 19,2°E, čímž se rozšíří dostupnost programu do celé Evropy. Moja Telewizja zatím vysílá pouze promo program. Řádné vysílání se očekává během května.

redakce





Reklama




Vybrané články