Quantcast

ČT1 a ČT2 trvale kódované, volně jen ČT24

| Tisk

logoČeská televize v souvislosti se startem zpravodajského kanálu ČT24, který včera ve 13:00 hodin odstartoval na internetu, v kabelových sítích a na satelitu, přistoupila k opatření, které jsme již na stránkách parabola.cz očekávali. Satelitní distribuce ČT1 a ČT2 v rámci paketu Czech Link na satelitu Eurobird-1 (28 stupňů východně) je nyní trvale zakódovaná. ČT k tomuto kroku přistoupila z důvodu přetrvávajících problémů s přechodem z volného na kódované vysílání. Některé set top boxy si s přechody na kódovaný režim nedokázaly poradit.

Dalším důvodem k trvalému kódování ČT1 a ČT2 je start zpravodajského kanálu ČT24, který obsahuje zpravodajské, informační, publicistické a dokumentární pořady, které divákům nabízí Česká televize na novém kanálu. Startem ČT24 vyřešila ČT problém s distribučním signálem, který je tu od podzimu roku 2000, kdy Česká televize se snažila vyjít vstříc všem divákům v zahraničí a začala vysílat volně vybrané pořady (zpravodajství, informační a publicistické pořady). Tento dobrý úmysl kritizovala řada diváků Czech Linku, kteří měli problém s přechody na kódované vysílání. V případě naprogramování videa měl v horším případě divák nahranou černou obrazovku - někdy i s nepopulárním proužkem program není k dispozici nebo je zakódován. Řešení v podstatě neexistovalo, celou situaci komplikovaly různé verze dekódovacích karet Czech Link a různé verze modulů Cryptoworks, které jsou na našem trhu. Vzpomeňme některé moduly s oficiální podporou systému Cryptoworks: CAM Cryptoworks, TechniCam CW, CAM AlphaCrypt, CAM AlphaCrypt TC a další.

Vedle programu ČT24 se dnes rozšiřuje paket Czech Link o řádné vysílání nového filmového kanálu CS Film. Distribuční signál bude v první fázi určen pro kabelové operátory, v další fázi se počítá s možnosti individuálního předplatného ze satelitu. Satelitní divák již mohl zpozorovat první testy EPG u stanice CS Film, kde je zatím uvedena informace o době vysílání českého filmového kanálu. Do budoucna se počítá s šířením EPG u všech stanic platformy Czech Link. Divák Czech Linku bude mít pak k dispozici až 6 televizních programů, pro 5 z nich bude zapotřebí přístupová karta Czech Link, dva z nich jsou jako placené (Galaxie Sport a CS Film) a jeden (ČT24) vysílá volně a příjem je možný na takřka libovolném set top boxu. Pro ostatní kódované programy je nutný set top s integrovaným dekodérem Cryptoworks či receiver se slotem (sloty) Common Interface do kterého se vloží externí modul Cryptoworks a do něj pak přístupová karta Czech Link.



ČT1, ČT2 a ČT24 vysílají v rámci domácí platformy Czech Link na satelitu Eurobird-1, na polovině 72 MHz transpondéru F3, na kmitočtu 12,607 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Vedle kódovaných programů ČT1, ČT2 jsou v paketu ještě TV Prima, Galaxie Sport a CS Film. V paketu je ještě několik rozhlasových stanic převážně Českého rozhlasu (ČRo 1, ČRo 2, ČRo 3, ČRo 5 - Region Střední Čechy, ČRo 6, ČRo 7 a dále křesťanské Rádio Proglas).

Kombinované volné a kódované vysílání přináší už jen na družici Eurobird-1 Slovenská televize u programů Jednotka a Dvojka, které vysílají v paketu Slovak Link (freq. 12,643 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4), obdobě české platformy Czech Link. STV přináší volně jen zpravodajské a publicistické pořady. Zbytek vysílání je zakódováno systémem Cryptoworks a pro příjem je nutná přístupová karta Slovak Link (k dostání u prodejců se satelitní a anténní technikou).

redakce





Reklama




Vybrané články