Quantcast

Česká televize spustila třetí program - ČT24

| Tisk

ČT24
Grafika ČT24, nového kanálu České televize
Česká televize, den po 52.výročí zahájení veřejného televizního vysílání u nás, má důvod k další oslavě. Dnes 2.5.2005 ve 13:00 hodin uvedla svůj v pořadí třetí kanál pojmenovaný nikoliv ČT3, ale netradičně ČT24.

Číslo 24 v logu České televize více symbolizuje, co bude stanic vysílat a svým divákům přinášet - bude to zpravodajství, informace, publicistiku ale dokumentární pořady, které se v programu nového kanálu objeví převážně o víkendu. ČT24 bude zatím vysílat ve všední dny 18 hodin (od 6:00 do půlnoci) a o víkendech 16 hodin (od 8:00 do půlnoci). Vysílání na celých 24 hodiny denně bude rozšířeno v září 2005. Vysílací schéma se sestaveno tak, aby umožnilo kdykoliv přerušit vysílání a přinést divákům aktuální informace. Zprávy bude ČT24 vysílat takřka každou hodinu, headliny (přehled zprávy) bude přinášet vždy v půl. Totéž přinese ráno ve čtvrt a třičtvrtě každé hodiny.

Některé pořady ČT24 se budou vysílat společně s prvním programem ČT. Půjde například o Dobré ráno z Čech (ČT24 jej bude vysílat od 5:59 do 9:00 hodin, tedy o 1/2 hodinu delší než ČT1), Večerník z Čech, Události v 19:15 a Události, komentáře ve 22:30 hodin. Vedle zpravodajství se ve vysílacím schématu objeví i 3 ekonomické pořady v celkové délce 75 minut. Přibude také půlhodinka pro regiony či sport. O víkendech se objeví nový půlhodinový magazín věty a techniky Prizma. Každý všední den v 17:30 hodin přinese živé vysílání Interview BBC Václava Moravce z pražského studia rozhlasové stanice BBC. Do budoucna se uvažuje o zařazení souhrnu zpráv v angličtině pri cizince žijící v České republice. Česko tímto konečně získává důležitý kanál, který pomůže propagovat a informovat o ČR diváky v zahraničí. Doposud to bylo možné jen díky některým zpravodaským pořadům, které vysílala volně v rámci satelitního paketu Czech Link.

V souvislosti se startem ČT24 dnes přišla Česká televize s novou grafikou a dekorací, která se prvně objevila v Dobrém ránu s ČT z Čech (moravskoslezské vydání bylo ještě ve staré grafice). Start ČT24 není vázán na zvýšení koncesionářských poplatků, které jsou na úrovni roku 1997. Zároveň se nepočítá s reklamou. Zákon umožňuje ČT využít 1% vysílacího času pro vysílání reklam. Podle Zdeňka Šámala, ředitele zpravodajství, nevyužije ČT nárust tohoto času, který vznikne startem ČT24, ke změně proporučtů času na reklamu.

Generální ředitel České televize Jiřího Janečka považuje zahájení vysílá ČT24 za stejně významný okamžik v dějinách České, resp. Československé televize jako start druhého programu v roce 1970 nebo zahájení barevného vysílání o 3 roky později.

ČT24 hned čekají dvě významné události, které bude pokrývat především zpravodajstvím. Půjde o oslavy 60.výročí konce druhé světové války a také o zpravodajství a reportáže z právě probíhající MS v ledním hokeji, který se koná v Rakousku.

Program ČT24 je dostupný na satelitu v rámci paketu Czech Link, kde vysílá volně. V současnosti probíhají intenzivní jednání o zařazení programu do placené televize UPC Direct na satelitu Astra 19,2°E. Program by se měl zde objevit do konce týdne. František Malina, tiskový mluvčí a ředitel PR společnost UPC Česká republika na dotaz serveru parabola.cz potvrdil, že "UPC má o tento program zájem a v současnosti se vedou jednání o zařazení programu do nabídky."

Nový kanál ČT bude postupně postupně zařazen do nabídky kabelových sítí v České republice, které budou mít zájem šířit třetí kanál České televize. Jak to bude se zařazením do nabídky Karneval, druhého největšího kabelového operátora u nás? Dušan Jelínek, obchodní a marketingový ředitel Karneval Media k ČT24 sdělil: "Karneval stále intenzivně jedná s vedením České televize o podmínkách zařazení ČT 24 do programové nabídky společnosti. Podle výsledku jednání bude ČT 24 zařazeno buďto do základní programové nabídky MINI, rozšířené nabídky KOMPLET či do programového balíčku digitálního vysílání, které Karneval plánuje spustit ve třetím čtvrtletí letošního roku." Dalším zdrojem příjmu ČT24 bude internet, kde bude vysílat kompletní program vyjma sportovního zpravodajství.

Kde je možné přijímat nový program ČT24:

* satelitní distribuce (Czech Link)
Program ČT24 vysílá v rámci domácí platformy Czech Link na satelitu Eurobird-1, pozice 28,5°E. V tomto paketu se vysílají i současné kanály České televize, tj. ČT1 a ČT2. Na pozici kanálu ČT24 se ráno objevil kódovaný test kanál s monoskopem TRILOGY 1 CR. Zhruba od 12:45 hodin se zde objevila grafika ČT24. Ve 13:00 hodin došlo k zahájení vysílání a zároveň k odkódování programu.

Parametry příjmu:
družice: Eurobird-1, pozice 28,5°E
kmitočet: 12,607 GHz
polarizace: horizontální
symbol rate: 27500
FEC: 3/4
SID: 6
Video PID: 165
Audio PID: 100
Teletext PID: 52
NIT: 671
TID: 1
Vysílání: FTA (nekódované)

Vzhledem k tomu, že vysílání není kódováno, postačí pro příjem takřka libovolný set top box /zájemci o příjem dalších TV programů paketu Czech Link, tj. ČT1, ČT2, TV Prima, placené stanice Galaxie Sport a připravovaný CS Film si musí pořídit přijímač s integrovaným modulem Cryptoworks nebo receiver se slotem (sloty) Common Interface, do kterého se vloží externí modul (dekodér) Cryptoworks a do něj přístupová karta Czech Link, kterou je možné pořídit u většiny prodejců se satelitní a anténní technikou. Spolu s programy paketu Czech Link může divák zde naladit dalších více jak 200 nekódovaných televizních a rozhlasových stanic britské sítě Sky Digital/.

* satelitní distribuce (UPC Direct)
Česká televize (ČT) v současnosti jedná se společností UPC Česká republika o zařazení programu do nabídky placené televize UPC Direct. Zatím není známo, zda program v "Directu" bude volný nebo kódovaný. Záleží na výsledné podobě smlouvy.

Parametry příjmu:
družice: Astra, pozice 19,2°E
Kódování: ?

* kabelové sítě


Program ČT24 je k dispozici již v nabídce UPC Česká republika, největšího kabelového operátora u nás. Karneval program zařadí podle výsledků jednání s ČT.

* internet
Vysílání ČT24 je možné přijímat nejenom v Evropě, tj. v dosahu družice Eurobird-1, ale po celém světě. V tomto směru pomáhá České televizi živé vysílání na internetu na portálu www.ct24.cz , které zřejmě nebude přenášet ale kompletní program ČT24, neboť Česká televize nemá internetová práva na šíření sportovního zpravodajství. Vzhledem k tomu, že ČT nebyl zvýšen koncesionářský poplatek, neočekává se, že budou dokoupena autorská práva i pro internetové vysílání.

Redakce parabola.cz spustila speciální informační stránku o kanálu ČT24, kterou budeme postupně rozšiřovat a upřesňovat o možnosti příjmu. Uvítáme, když nás budete informovat, ve kterých kabelových sítích už můžete přijímat program ČT24. Nezapomeňte uvést operátora kabelové televize a město.

Připomeňme, že Česká republika je jednou z posledních zemí střední a východní Evropy, která bude mít vlastní zpravodajský kanál. Na Slovensku odstartoval zpravodajský kanál TA3 již v září 2001 (provozovatel se nyní uchází o digitální licenci v ČR pro zpravodajský program Z1). V Maďarsku funguje od roku 2002 kanál Hír TV (Zprávy TV), který se distribuuje přes satelit Amos-1 a je také dostupný českým a slovenským abonentům UPC Direct. V Polsku fungují již dva zpravodajsko-informační kanály - TVN24 od polské Gruppa ITI, provozovatele sítě plnoformátových a tématických kanálů TVN a TV Biznes s ekonomicko-informačním zpravodajstvím.

redakce





Reklama




Vybrané články