Quantcast

V paketu Czech Link testuje CS Film

| Tisk

logoV domácí distribuční platformě Czech Link se objevila identifikace nového televizního kanálu - CS Film. Program se vysílá s identifikátorem SID (service ID) 1. Video a audio PIDy jsou 8192, což znamená, že kanál zatím vysílá jen identifikaci - bez obrazu i zvuku.

CS Film má zahájit vysílání ve druhé polovině dubna 2005. Hovoří se o 25.4.2005, kdy by měl zahájit "ostré" vysílání. V první fázi bude CS Film vysílat 12 hodin denně, postupně bude vysílaní rozšiřováno na celých 24 hodiny denně. CS Film bude placený kanál a proto signál na satelitu bude zakódován (CA Cryptoworks). K distribuci signálu přichází jak Astra, tak i Eurobird-1 (paket Czech Link). Bez úspěchu zatím skončila vyjednávání o vstupu programu CS Film do kabelové a satelitní televize UPC a je tedy pravděpodobné, že bude vysílat (zatím jen) v paketu Czech Link. První test je toho důkazem.

CS Film bude přinášet především archivní české a slovenské filmy z období od 30.let až do poloviny 80.let minulého století, které společnost nakupuje od České televize, Slovenské televize, Bontonfilmu, Slovenského filmového ústavu a Národního filmového archívu. Provozovatel dále slibuje dokumenty o historii filmu. Každý měsíc má kanál uvést 190 titulů.

Kanál CS Film bude provozovat Československá filmová společnost (ČFS), jehož spolumajitelem je Leoš Pohl, který stojí za projektem parlamentního kanálu 24.CZ (vysílá volně na satelitu Astra 19,2°E, freq. 10,832 GHz, polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6) a stojí v čele představenstva společnosti Czech Digital Group, kterou vlastní FTV Prima.



Paket Czech Link vysílá přes satelit Eurobird-1, pozice 28,5 stupňů východně, na polovině 72 MHz transpondéru F3, na kmitočtu 12,607 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. V paketu jsou oba programy veřejnoprávní České televize - ČT1, ČT2, komerční TV Prima a placený sportovní kanál Galaxie Sport. Vysílání stanic TV Prima, Galaxie Sport a většina pořadů ČT1 a ČT2 je zakódována systémem Cryptoworks. Pro příjem je nutný set top box s integrovaným dekodérem Cryptoworks (případně receiver se slotem/sloty Common Interface do kterého se vloží modul Cryptoworks) a přístupová karta Czech Link, kterou lze pořídit u prodejců se satelitní a anténní technikou.

V paketu Czech Link vysílá i několik rozhlasových stanic, převážně Českého rozhlasu - ČRo 1 - Radiožurnál, ČRo 2 - Praha, ČRo 3 - Vltava, ČRo 5 - Region Střední Čechy, ČRo 6, ČRo 7 - Rádio Praha a také křesťanské Rádio Proglas. Vysílání rádií není kódováno.

redakce





Reklama




Vybrané články