Quantcast

Květnové technické novinky České televize

| Tisk

logoČeská televize dnes oficiálně představila dvě novinky, se kterými se diváci budou moci seznámit již v průběhu prvních dvou květnových dní - tedy 1.5. a 2.5.2005.

VYSÍLÁNÍ V 16:9
Hned od prvního květnového den bude Česká televize (ČT) vysílat vybrané pořady ČT1 a ČT2 ve formátu 16:9. Po několika odkladech se diváci dočkají dalšího rozšíření služeb veřejnoprávního média, který zároveň tím posílí pozici na trhu coby lídra v zavádění nových technologií.

ČT v 16:9 bude vysílat pouze vybrané pořady, nepůjde o celodenní vysílání v tomto formátu. "Plnohodnotné vysílání ve formátu 16:9 (s plnou rozlišovací schopností) bude dostupné divákům satelitního paketu Czechlink, zatímco s ohledem na diváky pozemního analogového vysílání budou v tomto vysílání pořady automaticky konvertovány do tzv. formátu letterbox. Běžný divák si tak všimne pouze zmenšeného loga umístěného v aktivní části obrazu," sdělil před časem serveru parabola.cz ing.Karel Trpák, vedoucí vysílací techniky ČT, který se spolu s dalšími kolegy z Útvaru hlavního inženýra podílí na rozjetí projektu 16:9 v ČT.

K testům v 16:9 se v minulých měsících používal speciální test kanál v satelitním paketu Czech Link, na družici Eurobird-1, pozice 28,5 stupňů východně, na kmitočtu 12,607 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Na identifikátorech kanálu: SID (service ID): 6, VPID (video PID): 165, APIDy (audio PIDy): 100/101, PTM PID: 1029. Kanál se identifikuje jako "Test 16:9" a je zakódován systém Cryptoworks. K test kanálu mají přístup všichni uživatelé přístupových karet Czech Link, které jsou běžně v prodejci u prodejců se satelitní a anténní technikou.

ČT24
Druhý květnový den odpoledne - 2.5.2005 úderem 13.hodiny odstartuje v kabelových sítích, na satelitu a internetu zpravodajský kanál ČT24. K distribuci signálu bude sloužit prostor v paketu Czech Link, který je nyní používán k testům v 16:9 (parametry jsou uvedeny v předchozím odstavci). Satelitní signál nebude kódován. V úvahu přichází i zařazení programu do domácí platformy UPC Direct (satelity Astra 19,2°E). Podle úterní informace Fr.Maliny, tiskového mluvčího a ředitele PR společnosti UPC Česká republika ještě zatím nebyla podepsána smlouva a zatím nelze zaručit, že abonenti "Directu" si program ČT24 naladí již od 2.5.2005.

ČT24 bude vysílat v první fázi 18 hodin denně (od půlnoci do 6:00 hodin bude technická přestávka). V dalších měsících (zřejmě během podzimu) bude vysílání rozšířeno na celých 24 hodiny denně. Zpravodajské pořady bude vysílat společně s ČT1. Podvečerní zpravodajské relace - Večerník z Čech, Jihomoravský večerník a Report z Ostravy se objeví i na ČT24. Přímo Večerník z Čech, v reprízách pak regionální magazíny z Moravy.



Každou celou hodinu bude ČT24 vysílat zprávy. Třikrát denně dostane prostor ekonomické zpravodajství. Vysílání ČT24 se objeví i politické a kulturní pořady, na které se nedostává prostor ve zpravodajství ČT1

Se startem nekódovaného okruhu ČT24 v paketu Czech Link je tu příležitost vyřešit dlouhodobý problém s přechody z volného na kódovaný režim u programů ČT1 a ČT2, který by tímto okamžikem mohly být trvale kódované.

Česká televize již v minulých dnech testovala stránky zpravodajského kanálu ČT24. Na adrese www.ct24.cz byly v první fázi přesměrovány na web s blížícím se MS v ledním hokeji. Po několika hodinách provozu stránek byl web zaheslován.

Po startu zpravodajského kanálu ČT24 se Česká republika zařadí mezi ostatní státy střední a východní Evropy, které mají svůj vlastní zpravodajský kanál. Připomeňme, že Maďarsku funguje od roku 2002 stanice Hír TV (je k dispozici v paketu UPC Direct i pro české a slovenské abonenty). Na Slovensku vysílá od roku 2001 zpravodajský kanál TA3 (také v UPC Direct; volně na Thoru III). Provozovatel TA3 se v České republice uchází o licenci na DVB-T pro zpravodajský program Z1. V Polsku fungují dva programy - TVN24 polské Gruppy ITI a ekonomicko-informační TV Biznes. Na Ukrajině funguje zpravodajský FTA program KANAL 5.

redakce





Reklama




Vybrané články